Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Strejken: SAS tappade 15 procent av passagerarna i april

2019-05-08 11:07
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / TT

Pilotstrejkens första fem dagar blev dyra för flybolaget SAS. Det visar månadssiffrorna för trafiken.

SAS-koncernens reguljära passagerartrafik sjönk med 12,8 procent i april 2019 jämfört med samma månad i fjol, påverkad av den pilotstrejk som bröt ut i slutet av månaden. Eftersom kabinfaktor samtidigt ökade betyder att  14,9 procent färre passagerare på grund av strejken. Det visar flygbolagets aprilsiffror.

De fem första dagarna av pilotstrejken låg i slutet av april och under dessa dagar ställdes över 2 800 flygningar in.

"Nästan 270 000 kunder drabbades, vilket resulterade i svaga trafiktal under april månad", skriver SAS vd Rickard Gustafson i samband med att trafiksiffror för april publicerats.

Enligt honom "visade trafiktalen för april en god utveckling jämfört med föregående år" innan strejken bröt ut.

"Konflikten ledde dock till en minskning av kapacitet och antal passagerare i reguljärtrafik med 14,9 procent respektive 14,5 procent. En högre kabinfaktor på de flygningar som inte påverkades av konflikten medförde en ökning av valutajusterad enhetsintäkt med +8,6 procent", skriver han vidare.

SAS piloter inledde en strejk den 26 april, parterna enades sedan om ett treårigt avtal den 2 maj. Totalt hade SAS Group 2,19 miljoner passagerare under månaden, cirka 14 procent färre än samma månad året före, varav reguljärtrafiken stod för nära 2,16 miljoner, en minskning med 14,5 procent.

SAS valutajusterade yield, intäkten per passagerarkilometer, var upp 6,1 procent i april jämfört med samma månad i fjol. Den så kallade valutajusterade Pask-nivån, passagerarintäkter i relation till tillgänglig flygstol, var upp 8,6 procent.

Kabinfaktorn för reguljärtrafiken ökade samtidigt med 1,7 procentenheter till 74,4 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom