”Sverige väl rustat att ta sig an samhällsproblem”

Magdalena Andersson spår BNP-ökning på 2,8 procent och räknar med större offentligt finansiellt sparande än i decemberprognosen.

Regeringen räknar med att Sveriges BNP ökar med 2,8 procent i år och 2,2 procent nästa år.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen då hon presenterade nya ekonomiska prognoser.

I bedömningen den 19 december räknade regeringen också med en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och 2,2 procent nästa år.

Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas nu uppgå till +1,1 procent i år och +1,0 procent nästa år (+0,9 respektive +0,9 procent i decemberprognosen).

Den öppna arbetslösheten bedöms uppgå till 6,1 procent i år och 6,1 procent nästa år (6,1 respektive 6,1 procent i december).

Magdalena Andersson konstaterar att upprevideringen av överskottet främst beror på minskade utgifter i staten, men även på att skatteinkomsterna bedöms växa något snabbare.

Riskerna för att utvecklingen ska bli svagare än väntat är dock stora. Förutom risken för en kraftigare inbromsning i Kina finns en politisk osäkerhet kring brexit och USA samt under den senaste tiden en finansiell oro och volatila bostadspriser.

”Därför är det så viktigt att regeringen under mandatperioden har vänt underskott till överskott, samtidigt som statsskulden har minskat rejält och arbetslösheten pressats tillbaka. Sverige står därmed väl rustat att ta sig an både samhällsproblem och möjliga ekonomiska obalanser”, säger finansministern i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco