Fundstrat-chefen tror på börsrekord i januari

Historien talar för att den globala börsuppgången kommer hålla i sig i januari, menar den mångårige Fundstrat-chefen Tom Lee. Det skriver Marketwatch.
Serieförvärvare, börsoptimism
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

Enligt historisk data är det väldigt ovanligt att marknaden faller brant för att sedan klättra och ta igen tappet, och sedan retirera tillbaka betydligt igen, säger Lee.

Sedan 1950 finns det 11 fall där amerikanska S&P 500 fallit med 20 procent och sedan återhämtat sig, för att sedan nå inom 1 procent från nya rekordnivåer. Indexet föll 2022 med runt 20 procent, och har hittills i år avancerat cirka 25 procent.

Mediantiden det under nämnda 11 år tog för indexet att klättra vidare och slå rekordnivåer var sju dagar, och den längsta tiden är 20 dagar. Det talar alltså enligt Lee för att nya rekord kommer slås i januari.

Dock varnar den annars så optimistiske analyschefen för faktorer som kan sätta käppar i hjulet för börsen framöver, närmare bestämt fyra stycken.

En av dem är att marknaden ska bli otålig i väntan på att Federal Reserve ska påbörja tiden med räntesänkningar. En annan faktor är att teknikbolagens AI-verksamheter kan gå trögare än väntat.

Den tredje beskrivs vara att S&P 500-index relativa styrkeindex ligger över 70, och Lee anser därför att aktiemarknaden behöver konsolideras. Slutligen räknar han med en tillbakagång för aktier mellan februari till mars på grund av historiska säsongsmönster under amerikanska valår.

Överlag är Tom Lee dock optimistisk kring helårsutvecklingen 2024, där han spår att S&P 500 under året kommer nå nivån 5 200, att jämföra med dagens nivå kring 4 780. Främst favoriserar han småbolag, som väntas gynnas av fallande räntor och en duvaktig hållning från Fed.

Läs mer:

Lista: 50 aktierna på Stockholmsbörsen med högst förväntad direktavkastning 2024

Strateg: Stjärnorna står rätt för ett starkt börsår – New Wave är en lovande pjäs

Utdelningsportföljen: Fokus på småbolag 2024

Senaste köpråden för svenska aktier

Bästa och sämsta fonderna 2023 – Barrett och Bertilsson i topp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience