Alfred Berg flyttar 73 miljarder – till Sverige: ”Norge är oljedopat”

73 miljarder kronor lämnar Norge.
Kapitalförvaltaren Alfred Berg flyttar nu hem sina räntefonder till Sverige – av politiska skäl. Storflytten kommer samtidigt som flera norska miljardärer och fonder lämnar landet.
"Uppfattar man att ramverken inte är optimala får det konsekvenser", säger VD:n Helge S. Arnesen till Affärsvärlden.
Alfred Berg flyttar 73 miljarder – till Sverige: ”Norge är oljedopat” - HelgeLiggandeNeutral1
"Vi blir en helt annan spelare i Sverige", säger Alfred Bergs VD Helge S. Arnesen. Foto: Olof Ehrs

Det blåser på Blasieholmen. Och inte bara höstiga vindar utan också förändringens, när 73 miljarder ska flyga över fjordarna och landa på Alfred Bergs kontor med utsikt över Skeppsholmens kajer.

Det handlar om kapitalförvaltarens räntefonder, där alla tillgångar ska flyttas från norskt till svenskt domicil.

“Vi har ju sett att flera länder har bättre ramverk för fondförvaltning än vi har i Norge”, säger VD:n Helge S. Arnesen till Affärsvärlden.

Flytten innebär att Alfred Berg blir en av Sveriges större ränteförvaltare, med totalt 109 mdr kr i svenskregistrerade räntefonder. Endast Handelsbanken, Swedbank, SEB och Sjunde AP-fonden förvaltar mer.

Skälet till flytten är delvis politisk. Helge S. Arnesen ger flera exempel där Sverige har bättre villkor för fondbolag än Norge.

  1. Valutasäkrade andelsklasser. I Sverige är det tillåtet att valutasäkra andelarna i andelsklasser. I Norge krävs det att man upprättar en ny fond för varje valutasäkring, vilket är operationellt mer tidskrävande och dyrare.
  2. Ackumulerade räntefonder. Räntefonder beskattas först vid försäljning i Sverige, eller schablonbeskattas i ISK och kapitalförsäkring, så avkastningen ackumuleras fram till försäljning. I Norge måste avkastningen i räntefonder delas ut och beskattas varje år vilket leder till ökad administration och sämre avkastning på grund av utebliven ränta-på-ränta-effekt.
  3. Mer internationellt gångbar fondverksamhet. Både Sverige och Norge följer de övergripande regelverk som kommer från EU. Men det finns en hel del skillnader i den nationella tolkningen och implementationen av dessa regelverk. Norge har konsekvent gjort, egna, strängare tolkningar än Sverige, och övriga EU.

Andelsklasser

Andelsklasser gör det möjligt för investerare att köpa andelar med olika villkor inom en och samma fond. Villkoren kan skilja sig åt baserat på faktorer som fondens valuta, om fonden ger utdelning eller inte, samt vilken förvaltningsavgift som gäller.

“En annan sak som är väldigt viktig är att fonden i Norge är ett föremål för beskattning i sig självt. Det betyder att för alla fondandelsägare så utbetalar vi det beskattningsbara överskottet i slutet av året, så kunden tvingas skatta årligen”, säger Arnesen.

Det innebär helt enkelt att man slipper beskattas för ränteintäkten löpande.

“Vilket är ett av argumenten som gör att det är mer fördelaktigt för norska investerare att köpa sig in i en svensk fond”, säger Arnesen.

Helge S. Arnesen, VD på Alfred Berg, på kontoret på Blaiseholmen i centrala Stockholm. Foto: Olof Ehrs

Vilka ytterligare fördelar finns det för Alfred Berg med att bedriva fondverksamhet här?

“Jag tror man har en stor tillit till en svenskregistrerad fond. Det är ordning och reda och det tror jag fortsatt är viktigt för våra kunder”, säger Arnesen.

Alfred Berg öppnar också för att flytta resterande norska aktiefonder till Sverige, vilket innebär en kapitalöverföring på ytterligare 40–45 mdr kr.

“Vi har sagt länge att vi nog har upprättat vår sista norska fond”, säger Arnesen.

Rika norrmän flyr till Schweiz

Kapitalförvaltarens beslut att överge Norge går i linje med den trend som anats bland norska miljardärer de senaste åren.

De senaste åren har minst 50 förmögna norrbaggar valt att lämna landet för att slå ner bopålarna i Schweiz.

“Uppfattar man att ramverken inte är optimala får det konsekvenser”, säger Arnesen.

“I Norge så kanske vi har blivit lite oljedopade”, säger Helge S. Arnesen. Foto: Olof Ehrs

Han fortsätter:

“I Norge så kanske vi har blivit lite oljedopade.”

Arnesen pekar på att diskussionen kring skatter skiljer sig jämfört med Sverige.

“Det har det funnits ett ideologiskt mål att minska klyftorna genom förmögenhetsskatt och andra typer av skatter”, säger han om den norska debatten.

“Min upplevelse när jag följer svensk media är att man här är mycket mer fokuserad på hur skatten ska förändras eller höjas och vad pengarna ska användas till”.

“Till slut ser man att människor flyttar”

I oktober passerade den norska oljefonden 19 000 miljarder norska kronor i värde, eller 3,4 miljoner per norrman.

“Nu är uttagen från avkastningen på oljefonden en tredjedel av skatteintäkterna. Då har man har fått uppfattningen att det finns pengar till allt”, säger Arnesen.

Debatten i Norge har samtidigt kretsat kring hur mycket skatt de mest förmögna ska betala.

“Detta leder till att skillnaderna kanske blir för stora, och till slut ser man att människor flyttar”, säger VD:n.

“Kom som en överraskning för myndigheterna”

Alfred Berg är inte ensamma om att flytta sina fonder från Norge.

“Men jag tror det kom som en överraskning för myndigheterna att det var så pass många som värderar det likadant som oss”, säger Arnesen och fortsätter:

Nordea har flyttat alla fonder till Finland, Danske Bank har tagit hem ting till Köpenhamn. Storebrand meddelande häromdagen att de tittar på möjligheten att flytta sina norska fonder till Sverige. Jag tror att alla fondförvaltare i Norge har det på agendan, att värdera var de ska flytta.”

Alfred Berg har sina rötter i Sverige, men “aldrig övergett landet”, menar Arnesen.

Nu kommer kontoret på Blasieholmen expandera och flera tjänster ska utlysas.

“Det blir naturligt att se aktiefonder från Alfred Berg här. Vi blir en helt annan spelare i Sverige, så vår ambition är att fortsätta växa”, avslutar han.

Läs också:

Här är miljardärerna som flyr Norge: “Rik har blivit ett skällsord”

Norska miljardären satsar i Sverige: ”Jag är född med ett helt bestickset i käften”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF