Acta-grundaren åter i rätten

I måndags inleddes en ny rättegång mot Acta-grundaren Fred A. Ingebrigtsen i det som räknas som Norges största insiderrättegång någonsin, rapporterar dn.no.

Den 16 november 2012 dömdes Fred Anton Ingebrigtsen till nio års fängelse för insiderbrott. Domen överklagades till hovrätten och nu – åtta månader senare – står han återigen i en rättssal i Stavanger tillsammans med ett antal medåtalade med koppling till Acta Kapitalförvaltning.

– Vi har flera nya starka bevis. Denna gång har vi egna expertvittnen, motiverade och kompetenta jurister, för att inte nämna domarna som har kompetens inom ekonomi, skriver Ingebrigtsen på sin Facebook-sida enligt NRK.

Åklagarsidan vill i sin tur använda hittills okända bandupptagningar som bevis i rättegången. Inspelningarna gjordes dagen före gripandena 2008 då flera av de åtalades telefoner avlyssnades.

Det är dock oklart om inspelningarna får användas i rättegången. En lagändring från 2013 ger klartecken till att använda materialet som bevis. Att inspelningarna däremot är gjorda flera år tidigare bör, enligt Ingebrigtsens försvarsadvokat Björn Stordrange, medföra att det gamla bevisförbudet ska gälla. Han har därför överklagat tingsrättens beslut, att godkänna inspelningarna som bevis, till Högsta domstolen. Där är dock frågan ännu inte avgjord, skriver dn.no.

Acta Asset management bytte 2012 namn till Agasti Holding. Bolaget, som även bedriver verksamhet i Sverige genom dotterbolaget Navexa Securities, hade 55 miljarder norska kronor under förvaltning per den sista mars 2014. Under första kvartalet i år gjorde det norska bolaget en nettoförlust på 1,8 miljoner norska kronor, enligt Realtid.

Acta Kapitalförvaltning

Acta Kapitalforvaltning AS – ett av tre företag i Acta-koncernen – har avvecklat sin verksamhet som värdepappersrörelse och begärt att få dra tillbaka sitt tillstånd från den norska tillsynsmyndigheten Finanstilsynet. Finanstilsynet har sedan formellt återkallat bolagets tillstånd, vilket även omfattar den verksamhet som bedrivits som en filial i Sverige (Acta Kapitalförvaltning, filial till Acta ASA Norge).

Acta Kapitalförvaltning blev uppmärksammat för ett par år sedan när det drog på sig ett stort antal klagomål från kunder. Många av dessa tvister är ännu inte avgjorda, men bolaget uppger att det kommer att upprätthålla en rimlig omfattning av klagomålshantering så länge tvisterna ännu pågår.

Acta har ett annat bolag i Sverige, Acta Finans AB, som har tillstånd från FI att bedriva försäkringsförmedling.

(Källa: Finansinspektionen)

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco