Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Al Capone-taktik ska få fast superförvaltaren

2013-07-22 14:39
Som 100-procentig ägare av SAC Capital Advisors får Steven A. Cohen betala den historiska rekordboten på 1,8 miljarder dollar. Foto: TT

Myndigheterna vill få fast hedgefondmiljardären Steven A. Cohen för insiderhandel. Men de åtalar honom för något helt annat. "De använder en Al Capone-liknande taktik", säger juridikprofessorn John Coffee till Bloomberg News och syftar på den berömda jakten på Chicagos gangsterboss under 1930-talet.

Under 2007 inledde FBI ”Operation Perfect Hedge” vars mål är att komma åt korruptionen på Wall Street.

Hittills har åtal väckts mot över 80 personer, vilket har lett till 73 fällande domar.

Åtta av de åtalade personerna återfinns hos hedgefonden SAC Capital Advisers, bland annat den svenske analytikern Jon Horvath som i höstas erkände sig skyldig till insiderhandel. Nu har myndigheten ställt in siktet direkt på SAC:s grundare Steven A. Cohen.

Den amerikanska finansinspektionen SEC har länge varit ute efter hedgefondmiljardären Steven A. Cohen som misstänks för omfattande insiderhandel.

I slutet av mars i år greps en av hans närmaste underlydande på SAC, portföljförvaltaren Michael Steinberg. Han är misstänkt för fyra fall av olovlig handel i bland annat datajätten Dell.

Enligt SEC ska Steven Cohen ha sålt hundratusentals aktier i Dell efter att ha fått ett mejl från Steinberg. I mejlet berättade Steinberg om datajättens vinstbesvikelse, uppgifter som publicerades för allmänheten först några dagar senare.

SEC anklagar däremot inte Cohen för att ha vetat att informationen var olaglig. I stället anklagas han för att ha misslyckats med övervakningen av sina medarbetare efter att ha fått ta del av informationen. Myndigheten anser att Cohen borde ha undersökt grunderna för aktieaffärerna innan de ägde rum.

På så vis blir det enklare för SEC att få Steven Cohen fälld och stänga av honom på livstid från finansbranschen.

- De använder sig av en Al Capone-liknande taktik, säger John Coffee till Bloomberg News och fortsätter:

- SEC siktar på hans knäskålar, inte för att döda. Detta är lite som att fånga John Dillinger för ett väpnat rån genom att åtala honom för felparkering.

Steven A. Cohen

Född den 11 juni 1956. Har sju barn och bor i Greenwich, Connecticut.

Han började sin finansiella bana på Gruntal & Co 1978.

Grundade hedgefonden SAC Capital Advisers 1992 som idag förvaltar runt 14 miljarder dollar. Han rankades som världens 117:e rikaste person av Forbes, i mars 2013. Hans förmögenhet uppskattas till drygt nio miljarder dollar, närmare 60 miljarder kronor.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom