Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Åtalas för bluffhandel på två börser

2020-01-21 10:48
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

En 34-åring åtalas för att under en dag ha handlat på två börser samtidigt, med avsikt att vilseleda marknaden och därmed påverka efterfrågan och priset på ett finansiellt instrument.

Det uppger Ekobrottsmyndigheten, som har väckt åtal vid Stockholms tingsrätt.

"Detta är första gången som åtal väcks för marknadsmanipulation av typen cross-market manipulation /…/. I det här fallet rörde det sig om Nasdaq OMX i Stockholm och IG Markets i London", skriver Ekobrottsmyndigheten.

Agerandet ledde till en vinst på drygt 116.000 kronor, enligt åtalet, som i första hand gäller grov marknadsmanipulation.

Det är första gången som Ekobrottsmyndigheten åtalar för grov marknadsmanipulation enligt den nya lagstiftningen, som bland annat innebär att straffskalan skärpts med fängelse i upp till sex år.

"Alla former av marknadsmanipulation är allvarlig brottslighet som riskerar att rubba förtroendet för finansmarknaden", kommenterar Jan Leopoldson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, och fortsätter:

"Gärningarna har begåtts med uppsåt och är att bedöma som grovt brott med tanke på omfattningen av manipulationen, förslagenheten, systematiken och att manipulationen skett på flera marknadsplatser samtidigt."

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom