Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Autoliv får miljardbot för kartellsamarbete

2019-03-05 12:27
Foto: Autoliv

Fordonsunderleverantörerna Autoliv och TRW har kommit överens med EU-kommissionen om att tillsammans betala 368 miljoner euro i böter för konkurrenshämmande agerande på den europeiska marknaden.

Av totalsumman betalar Autoliv 179 miljoner euro, motsvarande 1,9 miljarder kronor, och TRW 189 miljoner, uppger Bloomberg News. Japanska Takata, som senare gått i konkurs, slapp böter då bolaget var första med att informera om kartellsamarbetet.

Autoliv reserverade 210 miljoner dollar, cirka 185 miljoner euro, relaterat till EU-kommissionens utredning i det fjärde kvartalet 2018.

Bakgrunden är att Autoliv sedan sommaren 2011 utretts för "konkurrenshämmande beteende" bland leverantörer av bilsäkerhetssystem inom EU.

EU-kommissionen har tidigare, i november 2017, slutfört en mindre del av utredningen och utfärdade då böter till bolaget, som betalades under det första kvartalet 2018. De böterna uppgick till 8 miljoner euro.

Därmed har EU-kommissionen avslutat utredningen, som pågått sedan 2011, uppger bolaget.

Skillnaden mellan det faktiska bötesbeloppet och avsättningen kommer att redovisas som Övriga intäkter (kostnader), netto, i Autolivs rapport för det första kvartalet 2019.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom