”Business as usual”

Att sy ihop stora transaktioner under hot om en hård Brexit har blivit en vana för Lisa Göransson, delägare på den globala byrån Allen & Overy.
”Business as usual” - lisa-goransson-longstory_binary_6975554.jpg

Samtidigt som hösten har fångat Stockholm i ett järngrepp vilar känslan av sensommar över centrala London. Det är lunchtid vid tunnelbanestationen Liverpool Street Station. På uteserveringar och bänkar sitter folk i kostymer och äter lunch. Denna del av metropolen visar upp en vykortsliknande gatubild där skinande skyskrapor varvas med hundraåriga tegelhus. De röda dubbeldäckarna passerar pubar, cocktailbarer och trendiga cykelbutiker när de slingrar sig fram genom de trånga gatorna. På torget One Bishops Square reser sig advokatbyrån Allen & Overys glasförsedda huvudkontor. I receptionen rullar tv-nyheter från BBC. Folk stannar och tittar på skärmarna, nästan som vore det en viktig fotbollsmatch snarare än bisarra scener ur ett parlament. Oktober 2019 är inte vilken månad som helst. Om Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson får som han vill väntar ”en hård Brexit”. Och om så sker är oktober den sista månaden som England är medlemsstat i Europeiska unionen. Men denna varma oktoberdag är det ännu oklart hur landets och unionens framtid ser ut. Och härinne, på en av Storbritanniens största och äldsta advokatbyråer, Allen & Overy, har de arbetat med Brexitfrågan sedan folkomröstningen för drygt två år sedan. Det berättar Lisa Göransson som är delägare i advokatbyrån, samt ansvarig för byråns nordiska verksamhet.

– Det har varit långa förberedelser. De senaste två åren har fokus legat på att förbereda våra klienter, både vad de kan eller bör göra. Att ha en robust beredskapsplan. En del av dem har valt att helt lämna London eller flytta delar av verksamheten, säger hon.

En annan stor fråga har handlat om interna förberedelser. Vad behöver egentligen en global advokatbyrå göra vid en hård Brexit? Det finns knappast några prejudicerande fall att luta sig mot i det här läget. Vad betyder en Brexit för möjligheten för engelska jurister att praktisera juridik vid något av byråns 43 kontor utanför England? Och vad händer med personer på Londonkontoret som kommer ifrån ett annat europeiskt land? Vad krävs egentligen för att få stanna?

Allen & Overy är en av fem affärsjuridiska byråer som tillhör den så kallade ”The Magic Circle”. Det är samlingsnamnet för de advokatbyråer som, när begreppet myntades, räknades till de ledande i Storbritannien. Hit räknas Allen & Overy, Clifford Chance, Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters samt Slaughter and May. När begreppet började användas, för cirka 30 år sedan, var de fem byråerna ohotat störst i England. Så är det inte längre.

I dag utmanas de på flera håll, i såväl storlek som lönsamhet. Inte minst har de amerikanska byråerna på senare tid fått ett starkare fotfäste i London och uttrycket ”The Magic Circle” utmanas av det numera vanligare ”The Global Elite Law Firms” som rymmer fler byråer, både inhemska och amerikanska.

På senare år har just amerikanska byråer kommit in ordentligt i London och lockat över delägare från brittiska byråer genom att erbjuda rekordhöga, och medialt uppmärksammade, övergångssummor. Ser man den omvända utvecklingen, att Londonbyråer etablerar sig i USA? Well, viljan finns där.

Den här oktoberdagen har det gått en dryg månad sedan det stod klart att samtalen om en fusion mellan Allen & Overy och den Los Angeles-baserade advokatbyrån O’Melveny & Myers kollapsade efter 18 månaders förhandlingar. Det innebar att Allen & Overy (vars arvodesintäkter för fjolåret landade på 1,6 miljarder pund och en vinstutdelning per equity partner på 1,66 miljoner pund) inte kom in på den amerikanska västkusten genom en sammanslagning. Advokatfirman O’Melveny & Myers har flera kontor i kapitaltäta områden längs den amerikanska västkusten, däribland i det tech- och private equity-dominerade Silicon Valley. Allen & Overy har visserligen haft en närvaro på den amerikanska kontinenten i cirka 30 år, men då med endast två kontor som båda är lokaliserade på östkusten: i New York samt Washington.

Likväl är Allen & Overy en global jätte med cirka 500 delägare och 5  500 anställda över hela världen. Londonkontoret är klart störst med sina 1  850 anställda från hela världen. Lisa Göransson är numera den enda svensken på kontoret. Även om många svenskar studerar en master i London är det få som stannar kvar en längre tid. Väldigt många advokater och delägare som är verksamma i Stockholm i dag har någon gång studerat eller arbetat  i London men flyttat tillbaka till Sverige efter ett tag. Överhuvudtaget är det få svenskar på de internationella advokatbyråerna här. Det finns i princip en handfull svenska delägare i stan. De är verksamma på Kirkland & Ellis, Latham  & Watkins, Norton Rose, Clifford Chance och Allen & Overy. Men få svenskar som Lisa Göransson har träffat väljer en livslång karriär på någon av Londonbyråerna. Varför är det så?

– Det är en tuff miljö och London är verkligen en stor stad. Det är inte som Stockholm där man kan cykla hem på tio minuter, och lämna och hämta barnen på dagis på väg till och från jobbet, säger Lisa Göransson.

Högst upp i glasbyggnaden på Allen & Overys huvudkontor finns en chambre separée. Det är som en privat exklusiv restaurang, med flera rätter på menyn som också har en gedigen vinlista och personal som hjälper till. De avlöser varandra, kontorspersonalen här. Någon visar vägen från hissen, en annan hänger upp kappan, en tredje är en slags värdinna som hjälper till att förklara maträtter, viner, distrikt och druvor. Men framför allt är utsikten från detta exklusiva klientrum  spektakulär.

I öster ser man stadsdelen Canary Wharf – ett område som konkurrerar med Londons traditionella finansdistrikt The City som i sin tur ligger rakt framför oss, bara ett stenkast härifrån, och ute på den gigantiska altanen pekar Lisa Göransson ut stadsdelen där hon och familjen bor, Peckham i sydöstra London.

När hon och hennes man som är bolagsjurist skulle köpa hus i staden för cirka tio år sedan var de två högavlönade juristerna tvungna att leta sig en bra bit utanför stadskärnan på grund av de höga bostadspriserna. Såväl klienter som kolleger höjde på ögonbrynen när hon berättade om området som de hade flyttat till. Med åren har stadsdelen blivit otroligt populär, hipstertät, och kanske är stadsdelen till och med trendigast i London just nu. Lisa Göransson stormtrivs i Peckham, även om hon inte kunde ana att det skulle bli så hajpat när de flyttade dit, en tid innan de fick tvillingar som nu är fem år och precis har börjat skolan.

Lisa Göransson klev in på Allen & Overy första gången i april 2002. Det började med att hon såg en anonymiserad annons om att en internationell advokatfirma sökte en svensk advokat som skulle ansvara för nordiska klienter. Hon sökte anställningen på vinst och förlust och hade tidigare arbetat på två svenska advokatbyråer, Wistrand samt Lindahl. Skillnaden mellan nationella byråer och en stor advokatbyrå som Allen & Overy skulle visa sig vara enorm. Plötsligt satt hon i gigantiska projekt, stora internationella transaktioner, som sysselsatte ett par hundra jurister från hela världen som också jobbade för klienter som fanns över hela världen.

Men Lisa Göransson har också tagit en ordentlig paus. Efter fyra år på byrån kände hon att det var nog. Hon kom inte längre. Så hon tog tjänstledigt och jobbade som adjungerad domare i Svea hovrätt i Sverige, och sa därefter upp sig för att pröva livet som chefsjurist på mätteknikbolaget Hexagon – men insåg ganska snabbt att det arbetet inte passade henne och återvände ganska snart till Allen & Overy.

– Jag är definitivt bäst i rollen som juristens advokat. Vi talar samma språk och möts på samma plan.

Hon återvände i samband med att finanskrisen hade briserat.

– Vi hade mycket att göra då. Just de veckorna när Lehmann Brothers gick under var det många samtal på kort tid. Jag minns att vi precis signat klart några stora transaktioner, om det var bra eller dåligt låter jag vara osagt men det var en ganska spännande tid som följde.

I kölvattnet av finanskrisen fick Allen & Overy, precis som många andra stora advokatbyråer i London, skära ner. Cirka 10 procent av den totala personalstyrkan skars bort – en instabil period följde där delägare, advokater och supportpersonal lämnade byrån. Det blev sammanlagt runt 400 personer som försvann under en process som pågick i tre månader. I den brittiska branschpressen som bevakar advokatbyråer kunde man ständigt läsa om vilka affärsjuridiska byråer som lämnade mest generösa avgångsvederlag. Som utomstående blev det uppenbart att arbetet med så kallad employer branding inte tar uppehåll i kristider.

Det skulle dröja sammanlagt 13 år på byrån innan Lisa Göransson blev del­ägare. För att kunna bli det var hon tvungen att genomgå en rigorös process med rollspel och intervjuer som testade ledaregenskaper och juridiskt kunnande.

afv-lisa-goransson-allen-overy 700.jpgLisa Göransson med kollega på techhuben Fuse.  

Det tog två försök innan hon blev del­ägare 2015. Och på frågan om hon inte blev galen över att genomgå sådana tester när hon faktiskt hade suttit – och säkert också satt och arbetade – operativt med verkliga case svarar hon:

– Att besluta om nya delägare är det enskilt viktigaste beslutet man fattar i verksamheten. Det är så många kontor och jurister runt om i världen att en konsekvent och enhetlig process är oerhört viktig när man ska ta ställning till och rösta in nya delägare.

Som delägare med ansvar för de nordiska byråerna är hon oftast i Stockholm, dit hon försöker åka en gång i månaden. De andra huvudstäderna besöker hon någon gång per år. I Finland har hon bland annat arbetat en hel del med bolaget Fiskars. Det finländska bolaget sålde från början stora orangea saxar (som finns i varje svenskt hem, eller i alla fall på varje fritidsgård) men bolaget har med åren också utvecklat affärsenheten Living och fyllt det med oändligt många förvärv inom bordsdukning: svenska Rörstrand, irländska Waterfords kristallglas samt brittiska Wedgwoods och Royal Doultons porslin. En annan finländsk klient hon har arbetat med är hisstillverkaren Kone, som nyligen aviserade att de vill förvärva hissdivisionen hos det tyska industrikonglomeratet Thyssenkrupp.

– Huthamaki, Stora Enso och Assa Aboly är andra fina bolag som jag har haft förmånen att jobba med, säger Lisa Göransson.

En fråga som har aktualiserats i dessa Brexittider från de nordiska advokatbyråerna är huruvida nordiska klienter ska använda sig av engelsk rätt i sina avtal eller om de ska göra om avtalen och underställa dem exempelvis svensk rätt. Detta handlar om avtal med lagvalsklausuler.

– Vi får många frågor, inte minst från de svenska advokatbyråerna, om hur det blir med engelsk rätt på framför allt låne- och finansieringsinstrument. För egen del ser jag en definitiv fördel i att fortsätta med engelsk rätt för transaktioner på den internationella kapitalmarknaden. Engelska domstolar kommer naturligtvis att upprätthålla engelsk rätt, och verkställighet i Storbritannien kommer ju fortsätta att fungera som tidigare, säger Lisa Göransson.

En viktig skillnad mellan England och Sverige är att de flesta kommersiella avtal som styrs av svensk rätt har en skiljeklausul (alltså en bestämmelse om att tvister ska lösas genom skiljeförfarande). I England blir det visserligen allt vanligare med skiljeförfaranden men man har ett stort förtroende för de engelska domstolarna och allmän domstol är fortfarande det vanligaste förfarandet för tvistelösning. Det har i sig inneburit att rättssystemet utvecklats i takt med att tvister och frågeställningar har lösts i domstol.

– Engelsk rätt har tröskats, ältats och manglats fram genom olika rättsinstanser. Engelsk rätt och det engelska rättssystemet är oerhört sofistikerat, så väl utvecklat och förfinat, säger hon.

Dessutom är det svårt att kort och gott underställa ett internationellt dokument svensk rätt, vilket i sig ökar osäkerheten för parterna.

– Även om jag är ett stort fan av svensk rätt, och anser att den är underskattad i internationella sammanhang, så saknas praxis och praktisk vägledning från domstolarna. Man bör välja engelsk rätt för de stora internationella finansieringstransaktionerna.

Det handlar om, menar Lisa Göransson, att ställa risker mot varandra: Vad är risken att ett svenskt bolag inte skulle kunna verkställa en dom av engelsk domstol vid en hård Brexit, kontra risken att underställa ett typiskt engelskt eller internationellt dokument prövning under svensk rätt, av en svensk domstol med begränsad praktisk erfarenhet av den internationella kapitalmarknaden?

– Vad gäller lånefinansiering och finansiering på kapitalmarknaden finns det också en förutsägbarhet för andra aktörer om man använder sig av engelsk rätt, till exempel vid en syndikering eller för internationella investerare. Svensk rätt är fantastisk och svenska domstolar är väldigt kompetenta, men få internationella tvister från finansmarknaden har nått svensk domstol eftersom skiljeklausul är det vanliga i svenska avtal. Och risken för att en engelsk dom inte skulle kunna verkställas mot en europeisk motpart efter Brexit är väldigt liten. Men just i den frågan har några av de nordiska byråerna varit ganska opportunistiska, eller övertygade, och uppvaktat sina klienter som faktiskt har bytt till svensk rätt.

Som alla medlemstater inom EU kan advokater i Storbritannien arbeta enligt så kallad mutual recognition – det räcker med att man är advokat i ett EU-land för att kunna praktisera juridik i ett annat. Numera är Lisa Göransson medlem i det engelska advokatsamfundet men kunde även tidigare arbeta som svensk advokat på Londonkontoret, något som kanske inte går att göra för advokater inom EU framöver, och på Allen & Overy har de fått identifiera hur den faktiska arbetskraften ser ut vid en hård Brexit. För byråns del handlar det också om att identifiera vilka som måste ansöka om permanent uppehållstillstånd.

– Sedan är vi många, inklusive jag själv, som måste se till att vi får stanna i landet efter den 31 oktober, säger Lisa Göransson.

Hon lägger nästan ingen tid alls på frågor som rör Brexit, eftersom de har ”ett squad team”, en specialstyrka på byrån som enbart arbetar med Brexitfrågor.

– De är väldigt kunniga, så för min del är det business as usual. Men brexit-teamet följer hela tiden vad som händer, och nu precis fick vi en uppdatering om vår beredskapsplan vid en hård Brexit.

brexit-demonstration-700.jpgDemonstrationer för och emot brexit i London i februari.  

Även om utsikten från högsta våningen är spännande så är det längre ner i Allen & Overys byggnad som det verkligen händer. Inte allra längst ner, där det finns skönhetssalong och gym med personlig tränare. (Angående work-life-balance så kör Göransson en timme om dagen med en av advokatbyråns två personliga tränare.) Inte heller vid receptionen vid entréplan, där det finns en övernattningssvit med fyra små rum där man kan sova om man har arbetat sent, vilket kan hända i stora transaktioner med flera tidszoner (och jo, hon har sovit där några gånger men tycker det känns märkligt att vandra runt i morgonrock med andra – också övernattande kolleger). Det mest spännande är inte heller personalmatsalen som visserligen kanske har Londons billigaste lunch, eller baren lite längre ner i huset eller delägarnas trivsamma, lugna lounge där de får sitta och prata ostört eller bara läsa någon av de många framlagda tidningarna. Där inne kan det säkert hända en del spännande saker. Men, det som Allen & Overy har blivit kända för både i och utanför advokatkretsar är deras legaltechhub Fuse. Denna del av bottenvåningen ser ganska mycket ut som en startup, om än något mer städat. Här finns färre urdruckna läskburkar och inget upptaget pingisbord. Men annars sitter här utvecklare och entreprenörer från olika relativt nystartade bolag. Och detta eftersom det pågår ett digitaliseringsrace där ute. Det gäller för samtliga advokatbyråer runt om i världen att vara snabba på bollen här. Inte minst för att själva kunna arbeta mer effektivt. Det som bolagen på Fuse kommer fram till och utvecklar förblir deras med villkoret att de måste dela med sig informationen om någon på Allen & Overy kommer ner och frågar. För en anrik advokatbyrå som Allen & Overy, som firar 90 år 2020, gäller det att försöka hålla jämna steg med samtiden. Vad är det då för 90-åring  som vi pratar om här? Lisa Göransson svarar snabbt:

– Det är en tuff 90-åring i lyxförpackning. Erfaren, energifylld och nyfiken på de kommande 90 åren.

Lisa Göransson

Är: Advokat och delägare i den globala advokatbyrån Allen & Overy.

Studerade: Stockholms universitet och LLM på UCLA i Los Angeles, Kalifornien.

Familj: Man, tvillingar som är 5 år.

Bor: I Peckham, sydöstra London.

Intressen: Gamla möbler och hus.

Senast lästa bok: Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren.

Antalet M&A-transaktioner i år: Ett par större förvärv som fortfarande pågår.

Tittar gärna på: Tv-serien Coronation Street.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.