Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Credit Suisse-bankirer kan utlämnas till Mozambique

2019-03-08 14:05
Foto: imago stock/IBL

Tre före detta Credit Suisse-bankirer, som anklagas av tre länder för att ha organiserat ett mutnätverk mot Mozambique, riskerar att utlämnas till det afrikanska landet, rapporterar flera medier.

Under fredagen klargjorde bankirerna att de kommer att bestrida utlämning från Storbritannien.

Enligt ett amerikanskt åtal misstänks 2 miljarder dollar ha lånats ut av Credit Suisse och den ryska banken VTB till tre statligt ägda bolag i Mozambique mellan 2013 och 2016. Trots att landet var garant redovisades aldrig lånen och sedan dess har den dåvarande finansministern gripits, liksom flera av de mellanhänder som möjliggjorde den misstänkta korruptionen.

Minst 200 miljoner dollar av lånen ska bankirerna, två män och en kvinna, ha använt till att betala ut bonusar och provision till sig själva.

Lånen innebar att det fattiga landet drog på sig stora ränteskulder, vilket ledde till att Internationella valutafonden IMF ströp hundratals miljoner dollar i stödutbetalningar. Därefter följde utländska investerare, som flydde landet.

En finansiell katastrof var då ett faktum, med valutakollaps och statsbankrutt, en kris landet fortfarande inte har lyckats resa sig ur.

Samtidigt som bankirtrion från Credit Suisse riskerar utlämning till Mozambique hotas finansministern av utlämning till USA.

Credit Suisse har frånsvurit sig allt ansvar och hävdar att man enbart kan vara part i målet som brottsutsatt, något som Mozambiques nuvarande regering inte håller med om. I en stämning som lämnades in till rätten i London förra veckan hör banken hemma på de anklagades bänk.

Domaren i målet ajournerade fallet fram till och med 29 mars, då banktjänstemännen väntas lägga fram sitt försvar.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom