Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Död ordförande krävs på 55 miljoner

2012-05-28 11:59
Nils Nilsson skakar hand med Vladimir Putin. Foto: Ruric

Ordförande i fastighetsbolaget Ruric avled förra året. Nu kräver vd:n i bolaget dödsboet på 55 miljoner kronor.

Fastighetsbolaget Ruric, noterat på First North, kräver 7,6 miljoner dollar, motsvarande 55 miljoner kronor, av dödsboet till Nils Nilsson, som var ordförande i bolaget när han avled för ett år sedan.

Att bolaget processar mot dödsboet framgår av den färska kvartalsredovisningen som presenterades på måndagen.

"Den nya bolagsledningen har ägnat första kvartalet 2012 åt att gå igenom bolaget. Tyvärr har detta arbete uppdagat ett antal missförhållanden, både avseende tillgångar och bolagets interna kontroll.

En av dessa är betalningar gjorda till Nils Nilsson. Dessa missförhållanden måste kommuniceras tydligt”, skriver vd Adam Fischer i en kommentar till rapporten.

Till Affärsvärlden säger han att Ruric under åren 2007 till 2009 har betalat 7,6 miljoner dollar till utländska bolag som kontrolleras av Nils Nilsson.

- Jag kan konstatera att stora belopp har betalats och att vi hoppas få igen en del av pengarna. Vi har inlett arbetet med att få tillbaka pengarna, säger han.

Enligt Adam Fischer har krav riktats mot Nils Nilssons dödsbo, vilket hanteras i Schweiz där han bodde vid sin död. Någon prognos om hur stor del av pengarna som ska kunna återvinnas vill Adam Fischer inte ange.

- Det är väldigt osäkert hur mycket vi kan få tillbaka. Det beror på många andra osäkerhetsfaktorer också, säger Adam Fischer.

Enligt Adam Fischer framgår det tydligt av bokföringen i Ruric att pengarna under de tre åren har utbetalats felaktigt:

- Jag kan bara berätta vad jag ser. Men jag kan inte säga att det har varit oegentligt och vi har heller inte funnit något uppsåt att undanhålla pengarna. Affärerna gjordes i akt och mening för att till exempel genomföra en fastighetsaffär som aldrig genomfördes. Därefter har inte gjorts några försök att få tillbaka pengarna, säger Adam Fischer.

Affärsvärlden kunde tidigare i år berätta att den nya ledningen i Ruric inlett en utredning kring utbetalningar från den tidigare ledningen som anklagades för att ha tagit privata kostnader, bland annat dyra bilar och livvakter, på företagets bekostnad.

Av måndagens kvartalsrapport framgår också att den ekonomiska krisen i bolaget fördjupas.

Nedskrivningar av fastighetsvärderingar med cirka 120 miljoner kronor gör att bolaget redovisar en förlust efter skatt på 134 miljoner kronor under tremånadersperioden, vilket kan jämföras med ett nollresultat under motsvarande period 2011.

Bolaget ligger i förhandlingar med obligationsinnehavare om att konvertera obligationer till aktier för att minska skuldbördan. Någon framgång har ännu inte nåtts i den frågan.

- Där har vi en bit kvar, säger Adam Fischer.

Kursen i Ruric störtdyker på måndagen med 12 procent och noteras till nya bottennivånoteringar kring 1,45 kronor.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom