Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"En väldigt komplex transaktion"

2019-03-28 13:12
Stefan Backman. Foto: Tele2

NOMINERAD / ÅRETS BOLAGSJURIST "Jag tror att vi har brutit lite ny mark för hur man kan hantera en fusion effektivt rent bolagsrättsligt", säger Stefan Backman, nominerad i kategorin Årets deal.

Året var endast någon vecka gammalt när beskedet kom: Tele2 skulle slås ihop med Comhem. Beskedet om att de båda telekomjättarna nu skulle bilda ett gemensamt bolag fick Comhem att rusa på börsen, konkurrenterna att skaka och analytikerna att jubla.

Bakom spakarna satt Stefan Backman. Med beskedet om fusionen den 10 januari kulminerade en arbetssam period för Tele2:s chefsjurist som arbetat i bolaget i snart tolv år.

– Det var en väldigt komplex transaktion. Det är få gånger som två så stora börsnoterade företag har slagits samman och dessutom genom en fusion, säger Stefan Backman.

Som om svårigheterna inte var nog gjorde känsligheten i transaktionen att det var få personer som kunde arbeta med den.

– Det var ju en börspåverkande process. Vi höll det till en relativt begränsad krets, det var väl ett tiotal personer som hanterade frågorna, säger han.

Det var inte bara de konkurrensrättsliga utmaningarna som fick juristerna på de två bolagen att jobba hårt. Aktiebolagslagen var inte omedelbart anpassad för den här typen av fusioner mellan två börsnoterade företag, så det blev till att ta regelbundna kontakter med Bolagsverket.

– Jag tror faktiskt att vi har brutit lite ny mark för hur man kan hantera en fusion effektivt rent bolagsrättsligt, säger Stefan Backman.

Det som också gjorde den här fusionen lite extra speciell var att Comhem hade en mängd amerikanska ägare. Därför fick Tele2 registrera ett prospekt i USA – och tvingades för att kunna göra det – genomgå en revision enligt amerikansk standard.

– Det är något helt annat än en europeisk revision. Jag tror att vi hade underskattat omfattningen där.

I revisionsprocessen lärde sig Tele2 mycket. Något som det nya, större företaget, kommer att ha nytta av i framtiden.

– Det bygger mycket på att du har många rutiner och processer på plats. Och nu när vi har byggt upp dem kommer vi att ha stor användning av dem framöver.

Läs mer om de nominerade i Årets bolagsjurist här.

Johan Anderberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom