”Ett väldigt intensivt arbete”

NOMINERAD / ÅRETS BOLAGSJURIST Henrik Jonsson är nominerad till Årets bolagsjurist i kategorin Rising star.
”Ett väldigt intensivt arbete” - henrik-jonsson-affarsvarlden-700_binary_6953370.jpg

Du jobbar som bolagsjurist på Bygghemma Group. Vad innebär det?

– Eftersom vi köper ganska många bolag så handlar det mycket om att koordinera M&A-processer. Vi ska köpa ungefär tre bolag per år har vi sagt, men sedan 2016 har vi köpt cirka 15 bolag. Det går väldigt fort, men vissa av bolagen är små. Annars jobbar jag en hel del med regelefterlevnad och bolagsstyrningsfrågor eftersom vi är börsnoterade. Men M&A-biten är nog det roligaste.

Du var på Vinge tidigare. Hur kom du till Bygghemma?

– Jag var drygt fem år på Vinge, men det sista året var jag utlånad till Bygghemma. Jag hade jobbat med Bygghemma tidigare, i samband med att de bytte ägare. Jag var väldigt intresserad av att komma ut och se hur det var att jobba på bolagssidan istället för rådgivarsidan.

Vad tycker du är den största skillnaden?

– Den mest påtagliga skillnaden är att man styr själv, som advokat på byrå är man ju underleverantör till klienten. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb, om det är något jag känner att man kan missa är att man inte kan fördjupa sig och blir specialist i något område. Men å andra sidan lär man sig väldigt mycket om flera saker.

Du var med och tog Bygghemma till börsen, hur var det?

– Det var såklart jättespännande. Jag har haft turen att vara med om två sådana processer eftersom det var en så kallad dual track-process bara något år innan, när FSN Capital köpte oss. Då förbereddes bolaget för en börsnotering som ett alternativ till en försäljning. I alla försäljnings- och noteringsprocesser blir det ett intensivt arbete med stora team och som bolagsjurist får man ofta en hyfsat central roll, vilket är både utmanande och givande. På ett börsnoterat bolag ställs högre krav på bolagsstyrning och det tillkommer aktiemarknadsrättsliga regelverk, så det finns mycket att ägna sig åt som jurist.

Årets prisutdelning sker i samband med Sveriges Bolagsjuristers Vårmöte den 3 april 2019.

De nominerade är indelade i tre olika kategorier: Årets bolagsjurist, Årets deal och Årets rising star.

Läs mer om de nominerade till Årets bolagsjurist här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets