Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EU anklagar spelutgivare för konkurrensbrott

2019-04-05 12:38
Foto: Mito Images/REX/IBL

EU-kommissionen anklagar flera aktörer på marknaden för distributionsplattformar av spel, bland annat Steam-ägaren Valve, för konkurrensbrott.

Utöver Steam har också Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media och Zenimax nåtts av EU-kommissionens anklagelser om att bolagen blockerar konsumenter från att köpa datorspel över gränser till andra medlemsstater, vilket är ett brott mot EU:s konkurrenslagar, skriver EU-kommissionen.

"I en sann digital inre marknad måste europeiska konsumenter ha rätten att köpa och spela önskade videospel oavsett var de bor i EU. Konsumenter ska inte hindras från att handla mellan medlemsländer för att hitta bästa möjliga inköpsvillkor", skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Kommissionens anklagelser är preliminära och kommer nu att fördjupas. Om EU-kommissionen kommer fram till att verklig geografisk blockering förekommit kan böter bli aktuella.

I början av 2018 köpte svenska gamingbolaget THQ Nordic Koch Media för 121 miljoner euro.

I ett pressmeddelande som THQ skickade ut på fredagseftermiddagen bekräftar bolaget att Koch Media tagit emot "invändningarna" från EU-kommissionen och konstaterar att det handlar om affärer för 2015.

"Förfarandet har tidigare offentliggjorts och THQ Nordic och Koch Media betraktar detta som nästa steg i processen. Koch Media följer utvecklingen noga och avser att fullt ut följa alla regler", skriver THQ.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom