Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

EU bötfäller GE för oriktiga upplysningar vid vindkraftsförvärv

2019-04-08 13:12
Foto: Richard Drew/AP/TT

EU-kommissionen bötfäller det amerikanska industrikonglomeratet General Electric (GE) med 52 miljoner euro för oriktiga upplysningar vid förvärvet av danska LM Wind, en affär från 2017.

Det framgår av ett pressmeddelande från kommissionen.

"Kvaliteten på vårt tillsynsarbete kan inte bli bättre än den information som delges oss att fatta beslut om. Korrekt information av yppersta vikt för att vi ska kunna ta korrekta beslut. GE:s böter bevisar att kommissionen tar brott mot detta på största allvar", säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i pressmeddelandet.

Bolaget redovisade inte att man utöver turbiner för 6 megawatts havsstående kraftverk också producerade turbiner för 12 megawatt, något som kom EU till dels först via tredje part.

Med anledning av detta utfärdade EU-kommissionen en klagan mot GE i juli 2017, efter att affären godkänts i mars 2017. Boten kommer dock inte ha någon inverkan på EU:s ställningstagande i fråga om att ge sitt godkännande av fusionen med LM Wind, framgår av pressmeddelandet.

Det är andra gången EU dömer ut böter för liknande brottslighet. Första gången var när Facebook dömdes betala 110 miljoner euro för att ha misslyckats med att informera myndigheten på riktigt vis inför köpet av meddelandetjänsten Whatsapp.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom