Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Experter: Poker är skicklighet

2011-02-24 07:27

I går hördes flera experter av Högsta Domstolen om pokerspel ska anses som turspel, likt Lotto, eller ska anses bygga på skicklighet. Experterna var eniga att graden av skicklighet påverkar vem som vinner ett pokerparti. Målet gäller i första hand den mycket populära pokervarianten Texas hold’em.

Högsta Domstolen ska avgöra om pokerspel handlar om skicklighet eller om tur och slump. Högsta Domstolen lyssnade igår på tre experter, som alla var eniga i att skickligheten har stor betydelse för vem som vinner i Texas hold’em, en populär pokervariant, skriver DI

Högsta Domstolen har fått fallet på sitt bord i och med att arrangörerna för en pokertävling i Grebbestad 2007 åtalades och dömdes för grovt dobbleri .

Senare kom Hovrätten fram till att turneringen var så stor att det inte var slumpen utan skicklighet som avgjorde utgången av tävlingen och arrangörerna friades.

Nu tar Högsta Domstolen upp fallet eftersom riksåklagaren överklagade domen.  Riksåklagaren menar att spelet styrs av slumpen och inte av skicklighet och därför bör arrangörerna dömas med hänsyn till dobblerilagen. 

Nu har Högsta Domstolen hört experter på begäran av arrangörernas advokat.

- Strategierna hos en spelare är avgörande för utgången. Den som är skicklig och fattar de rätta besluten vinner. Skickligheten har stor betydelse, sa Ulf Johansson som är forskare och universitetslektor i Borås och expert på spelteori och pokerspel enligt DI.

Erik Broman, doktor i matematik vid Chalmers tekniska högskola håller med.

- Tävlingen i Grebbestad byggde på skicklighet. Det är endast när de första korten delas ut som slumpen har betydelse. Därefter är det hur spelaren agerar i olika situationer som har betydelse enligt DI.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom