Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FI: Ser allvarligt på Swedbank-uppgifterna

2019-02-21 11:14
Foto: Jörgen Appelgren

Finansinspektionen ser allvarligt på de uppgifter om misstänkt penningtvätt som har framkommit i SVT:s Uppdrag granskning. Det uppger den svenska myndigheten i ett skriftligt uttalande.

"Uppgifterna i SVT bekräftar att det finns risker för penningtvätt i svenska banker, framförallt för de som har verksamhet i Baltikum. Även om omfattningen av misstänkta transaktioner i Swedbank hittills synes vara väsentligt lägre jämfört med Danske Bank är uppgifterna viktiga", skriver FI.

"Uppgifterna är allvarliga och kommer att ingå i FI:s pågående och kommande tillsyn och kommer i närtid att diskuteras med tillsynsmyndigheterna i de tre baltiska länderna", säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Myndigheten framhåller att Erik Thedéen i ett flertal intervjuer i media i samband med händelserna i Danske Bank har gjort bedömningen att det inte kan uteslutas att det finns penningtvätt även i svenska banker, men att omfattningen rimligtvis är lägre än vad som har framkommit i Danske Bank.

Swedbank-aktien har på torsdagen tappat ytterligare 8,9 procent efter onsdagens ras på 13,6 procent som kom efter Uppdrag gransknings uppgifter om penningtvätt.

SEB-aktien har på torsdagen sjunkit 3,5 procent efter att ha backat 4,2 procent på onsdagen. Nordea har tappat 3,0 procent efter en onsdagsnedgång på 1,9 procent.

Handelsbankens aktie har däremot i stort sett varit oförändrad under de två handelsdagarna.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom