Finansman erkänner medhjälp till insiderbrott i Acta-målet

I sex år har de sju tilltalade i Norges största insiderrättegång hävdat sin oskuld. Nu har en av dem krupit till korset och erkänt sig skyldig till brott.

Redan sommaren 2008 greps kapitalförvaltaren Actas grundare Fred A. Ingebrigtsen i Norge misstänkt för brott mot reglerna för värdepappershandel.

I november 2012 dömdes han till nio års fängelse för insiderbrott i Stavanger tingsrätt. Sex medåtalade män dömdes samtidigt till mellan 2 och 6 års fängelse. Domen överklagades till Gulating lagmannsrett, den ungefärliga motsvarigheten till svenska hovrätten, där rättegången inleddes i början av september i år.

Ingebrigtsen och de sex medåtalade männen har hela tiden bedyrat sin oskuld. Fram tills nu. I ett vittnesmål som lästes upp i Gulating lagmansrett på tisdagen erkände Kåre Nilsen sig skyldig till medhjälp till otillbörlig marknadspåverkan och brott mot anmälningsplikten.  

”I efterhand inser jag att jag inte borde ha överfört belopp i den här omfattningen å Fred Ingebrigtsens vägnar och efter hans instruktioner, utan att ifrågasätta varför jag skulle utföra dessa transaktioner”, skriver Kåre Nilsen i ett meddelande till domstolen, enligt dn.no.

Enligt Ingebrigtsens advokat Bjørn Stordrange betyder Nilsens erkännande ingenting.

Acta Kapitalförvaltning

Acta verkade i Danmark, Norge och Sverige under namnet Acta Asset Management.

Redan hösten 2008 inledde Finansinspektionen och norska Kredittilsynet en granskning av kapitalförvaltaren Acta, som 2012 bytte namn till Agasti Holding.

Den rättsliga processen mot Acta i Sverige inleddes 2010 och rör cirka 400 investerare som anser att den finansiella rådgivningen varit vårdslös. Av dessa är drygt 200 svenskar som gått samman i en grupptalan mot Acta.

Acta Kapitalforvaltning AS – ett av tre företag i Acta-koncernen – har avvecklat sin verksamhet som värdepappersrörelse och begärt att få dra tillbaka sitt tillstånd från den norska tillsynsmyndigheten Finanstilsynet. Finanstilsynet har sedan formellt återkallat bolagets tillstånd, vilket även omfattar den verksamhet som bedrivits som en filial i Sverige (Acta Kapitalförvaltning, filial till Acta ASA Norge).

Acta Kapitalförvaltning blev uppmärksammat för ett par år sedan när det drog på sig ett stort antal klagomål från kunder. Många av dessa tvister är ännu inte avgjorda, men bolaget uppger att det kommer att upprätthålla en rimlig omfattning av klagomålshantering så länge tvisterna ännu pågår.

Acta har ett annat bolag i Sverige, Acta Finans AB, som har tillstånd från FI att bedriva försäkringsförmedling.

(Källa: Finansinspektionen och Wikipedia)

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.