Förslag om skärpta åtgärder mot penningtvätt

Högre krav och tydligare regler gällande arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism är förslagen i en ny lagrådsremiss.
Förslag om skärpta åtgärder mot penningtvätt - per-bolund-700_binary_6959768.jpg

Regeringens målsättning är att de ska träda i kraft vid årsskiftet.

Skyddet för visselblåsare ska stärkas. Samtidigt ska fler företag omfattas av penningtvättslagstiftningen, som konsthandlare eller företag som hanterar så kallade virtuella valutor, som bitcoin.

Regeringen föreslår även att kraven skärps och förtydligas vad gäller de åtgärder företag måste vidta för att få kundkännedom när det gäller kunder i högriskländer.

Mer samarbete mellan myndigheter som hanterar frågorna föreslås också. Exempelvis ska Finansinspektionen utöka utbytet av information med Europeiska centralbanken (ECB) och andra utländska tillsynsmyndigheter. Företag som omfattas av lagstiftningen ska även vara skyldiga att lämna samma uppgifter till Säkerhetspolisen som till Finanspolisen.

”Förslagen i lagrådsremissen kommer att förbättra systemet för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism, och tydliggöra för alla systemets aktörer _ privata sektorn och myndigheterna _ vad som förväntas av dem och vilka verktyg de har att använda sig av”, skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

Om lagrådsremissen blir godkänd och förslagen blir lag skulle det innebära att EU:s femte penningtvättsdirektiv, som nyligen förhandlades fram, genomförs i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco