Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Habo Finans lurade till sig 104 miljoner kronor

2010-03-16 10:09

Den omfattande förundersökningen om pyramidspelet Habo Finans på 7000 sidor är nu avslutad. Vd:n som förfogat över spararnas 104 miljoner kronor står åtalad för grovt bedrägeri .<br></br> - Det har varit en modern upplaga av Ebberöds bank. Han har inte tjänat några pengar på det här utan betalat ut nytillkomna sparares medel som vinster, säger kammaråklagare Bengt Svensson till Affärsvärlden.

- Den enklaste och snabbaste beskrivningen som finns är att Habo Finans har fungerat som Ebberöds bank, säger kammaråklagare Bengt Svensson.

För dem som inte är bekanta med Ebberöds Bank så är det en film från 1935 av Sigurd Wallén. Den handlar om en fattig skräddare som tillsammans med sin amerikanske kusin öppnar en bank där de lånar in för åtta procent och ut för fyra. Ebberöds bank har blivit ett uttryck i affärssammanhang och syftar på en affärsverksamhet utan mål på lönsamhet.

Och inte heller Habo Finans nådde någonsin någon lönsamhet. Och trots att Habo Finans genom sitt utlovade ”unika nätverk” utlovade hög avkastning har endast en aktie som vd:n satsat på gått med vinst.

Det som bringat pengar till vd:n, hans familj och bekanta kommer från en investeringsfond Habo Finans kallade Diamanten.

”Det är inte lätt att gissa hur börsen ska gå under ett helt år, men det är betydligt lättare att veta hur den kommer gå under en dag”, skrev Habo Finans på sin hemsida för att locka in investerare.

De 780 investerare som finns, som nu är målsägande, har under 2,5 års tid satt in 104 miljoner kronor på Diamantens konto. Dessa pengar trodde investerarna skulle daytradeas i Ericsson-aktier.

- Vd:n i bolaget har utlovat fantastiska aktieaffärer med skattefria vinster på 40 procent om året. Verkligheten har varit att det nog inte handlat om några fantastiska aktieaffärer. För att betala ut vinster har han tagit av andra sparares pengar och betalat ut till gamla sparare. Det hela har fungerat som ett pyramidspel, säger Bengt Svensson.

Men pengarna har inte endast gått till gamla investerare.Vd:n har bland annat handlat aktier för 37 miljoner kronor i onoterade bolag och köpt en villa i Montenegro för en halv miljon.

Endast en aktie som vd:n sålt har gått med vinst enligt stämningsansökan. Många av bolagen han investerat i är idag konkursförklarade.

- Han har satsat på fel hästar om man säger så, säger kammaråklagaren.

Förundersökningen är på drygt 7000 sidor och handlar främst om att spåra de insatta pengarna med hjälp av bankkonton.

- Alla de här affärerna har man hittat genom att se att pengarna gått från [Diamantens]bankkonto. Sedan kollar man vart pengarna tar vägen. Alla kontantaffärer som förekommit är dock omöjliga att spåra. Dessa pengar får man aldrig veta var det är.

Men trots att Bengt Svensson och hans kollegor har haft tillgång till utdragen har de även varit tvungna att ta sig an den tidskrävande uppgiften att kontakta de 780 målsägande.

- Ibland begriper man inte vad det handlar om trots att man har bankkontoutdragen. En stor utredningsåtgärd har varit att vi fått skicka ut förfrågningar till alla sparare och frågat dem vad de faktiskt har satsat och vad de har att kräva av bolaget.

Förutom vd:n är står tre andra personer åtalade. Dessa tre har varit firmatecknare och styrelseledamöter i Habo Finans.

- De borde ha kontrollerat att vd:n skötte sig och det har de inte gjort. Men det är skillnad på bevisläget där. De har också varit Diamantensparare. De kan ha blivit lurade och trott att det är fin-fina aktieaffärer som de har satsat på. Men de har ändå sett en del konstiga saker och ändå har de inte brytt sig. Eftersom det är deras uppgift att känna till allting i bolaget blir även de åtalade. De har inte skött sitt jobb helt enkelt.

Dessa yrkar åklagaren ska förläggas med näringsförbud.

- Allihopa har begått så allvarliga brott och gjort ett så dåligt jobb att de alla ska ha näringsförbud. Inte någon av dessa är lämpliga att sköta ett företag.

Bedrägeriet som tillhör en av de största i svensk rättshistoria uppdagades genom att vd:n anmälde sig själv. Den 10 januari 2007 gick han in till polishuset i Jönköping och anmälde sig för grovt bedrägeri.

- Då insåg han väl att det inte höll riktigt längre. Det var bara en tidsfråga innan det skulle bli en polisanmälan.

Bengt Svensson har sedan dess arbetat intensivt med att förbereda fallet. Och det verkar inte alltid ha varit en alldeles enkel uppgift.

- I sista förhöret bytte vd:n inställning. Tidigare erkände han grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. I slutförhöret förnekar han grovt bedrägeri men erkänner grovt bokföringsbrott.

Hur mycket pengar som finns kvar på vd:n konto vet inte kammaråklagaren.

- Vi klarar inte av allting i utredningen. Så det får helt enkelt finnas i vissa brister i den.

Svårigheterna inför rättegången blir enligt Bengt Svensson att lyckas hålla reda på och komma ihåg allting.

- Jag har inget fotografiskt minne, men det skulle jag nog behövt ha.

Rättegången förväntas inledas under hösten och Bengt Svensson räknar med fängelse som påföljd.

- Det här brottet har ett starkt straffvärde så det är givet att det bara är fängelse det kan komma att handla. Hur långt straff det är fråga om tänkte jag återkomma till i min plädering.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom