Hedgefonder stämmer storbank

Bank of New York Mellon har hamnat i skottgluggen efter att Argentinas regeringen dragit in bankens tillstånd att verka i landet.

Argentina har en 13 år gammal skuld till de investerare som köpt landets statsskuldväxlar. BNY Mellon har agerat finansiell mellanhand till den argentinska regeringen och investerarna och i juni betalade Argentina ut 539 miljoner dollar, drygt 3,7 miljarder kronor, till BNY Mellon för att vidare betalas ut till investerarna.

US District Court, motsvarande tingsrätten i Sverige, menar dock att den rabatterade summan – som bara godkänts av 92,4 procent av borgenärerna – inte kan betalas ut förrän övriga fått sina pengar.

Det har medfört att utbetalningen har fryst inne och att pengarna ligger fast hos BNY Mellon. Nu har fyra hedgefondfirmor surnat till och stämt banken som de anser håller inne med utbetalningen för att gynna sina egna intressen.

Stämningsansökan lämnades in till högsta domstolen i London av Knighthead Master Fund, RGY Investments, George Soros Quantum Partners och Hayman Capital Master Fund.

BNY Mellon säger att stämningen ”saknar grund”.

– Vi tänker fortsätta följa det nuvarande domstolsbeslutet och hålla i pengarna, säger en talesperson för BNY Mellon till Reuters.

Den argentinska kongressen samlas under onsdagen för att diskutera en lagändring som kan göra det möjligt att ersätta BNY Mellon som mellanhand till statliga Banco Nacion.

Argentinas centralbank ”har återkallat BNY:s tillstånd att representera Argentina”, sade landets kabinettsekreterare Jorge Capitanich i ett uttalande, enligt Reuters.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets