Herbalife utreds efter anklagelser om pyramidspel

Den amerikanska handelskommissionen FTC har inlett en formell undersökning av hälsokostbolaget Herbalife.

Undersökningen kommer efter att konsumentgrupper samt kongressmedlemmar bett FTC att undersöka bolaget. Utredningen ses dock även som den senaste utvecklingen i investeraren Bill Ackmans anklagelser gentemot Herbalife. Det skriver Financial Times.

I december 2012 lade Bill Ackmans hedgefond Pershing Square fram en kampanj för att sätta Herbalife, som säljer bland annat kosttillskott genom ett nätverk med miljoner av enskilda distributörer, i konkurs. Enligt hedgefondchefen är bolaget uppbyggt som ett pyramidspel och han har under en tid blankat aktien.

Efter en förfrågan från Financial Times bekräftar Herbalife att bolaget undersöks av FTC.

Herbalife säger i ett uttalande att bolaget “välkomnar utredningen med tanke på den enorma mängd desinformation på marknaden, och kommer samarbeta fullt ut med FTC. Vi är övertygade om att Herbalife arbetar i enlighet med alla tillämpliga lagar och förordningar”.

Herbalife backade ordentligt efter Ackmans uttalande 2012, men återhämtade sig sedan och steg rejält då amerikanske investeraren Carl Icahn började köpa aktier i Herbalife.

Efter bolagets bekräftelse av FTC:s undersökning stängde Herbalife-aktien drygt 7 procent lägre på onsdagen

Enligt källor insatta i FTC:s arbete brukar en undersökning av ett potentiellt pyramidspel ta ungefär 12 till 18 månader.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.