Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Historisk insiderdom

2013-11-05 10:21

De federala åklagarna vägrade ge sig mot hedgefondmiljardären Steven A. Cohens advokater. Till sist tvingade de fram ett historiskt erkännande.

Först försökte SAC Capital Advisors motarbeta ett federalt åtal. Därefter erbjöd sig hedgefondfirman att betala 700 miljoner dollar i en förlikning. I nästa steg sträckte de sig till att erkänna sig skyldiga till en av åtalspunkterna. Men de federala åklagarna vägrade ge med sig.

På måndagen erkände SAC Capital Advisors till sist sig skyldiga till samtliga fem åtalspunkter gällande insiderhandel och betalade rekordboten på 1,8 miljarder dollar, närmare tolv miljarder svenska kronor. De drygt 600 miljoner dollar som SAC redan betalat dras däremot av på notan. Böterna är betydligt högre än det tidigare rekordet på 157 miljoner dollar, som Raj Rajaratnam på hedgefonden Galleon Group fick betala efter en insiderdom 2011.

Eftersom Steven Cohen äger 100 procent av tradingfirman SAC är det också han som får stå för hela miljardnotan.

Erkännandet leder också till att SAC tvingas att lägga ner all handel med kapital från utomstående investerare och fonden får också fem års skyddstillsyn.

- Ingen institution ska vila tryggt i övertygelsen att de är för stora för fängelset ("too big to jail"), säger Preet Bharara, USA:s federala åklagare på Manhattan.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom