Juristen om Allras anmälan: "Vi funderar på nästa steg"

2017-10-13 11:24
Foto: TT

Det blåste nytt liv i Allra-stormen när fondbolagets vd häktades under onsdagskvällen. Nya uppgifter kan påverka utredningen kring Allras anmälan mot revisionsbyrån Deloitte.

Allra är fondbolaget som misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom vidlyftiga och olagliga affärer. Brotten ska ha begåtts i Stockholm under 2011 och 2012.

Den 27 april anmälde fem bolag i Allra-koncernen revisionsbyrån Deloitte till Revisorsinspektionen. Samtliga bolag reviderades av Deloitte under flera år, men revisionsbyrån avslutade sitt uppdrag i förtid i samband med att Deloitte anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten i mars i år.

"Revisionen för Allra Sverige koncernen för 2016 har pågått i Sverige, Luxemburg och Dubai. Under det arbetet har det framkommit omständigheter som gör att misstanke om brott föreligger", skrev Deloitte i ett pressmeddelande då.

Anmälan till Revisorsinspektionen rör flera olika områden. Främst huruvida det fanns skälig grund för Deloitte att hoppa av sitt uppdrag i förtid, men också om konsulttjänster som Deloitte utfört åt Allra kan ha påverkat koncernens revision negativt. Allra anklagar också revisionsbyrån för att ha fakturerat för höga belopp.

Fredrik Bengtsson, jurist på Revisorsinspektionen, kommenterade anmälan i slutet av juni.

– Vår utredning fokuserar i dagsläget på två huvudfrågor. Dels hur det gick till när Deloitte lämnade revisionsuppdraget i förtid och anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten. Dels om Deloittes extrauppdrag i Allra har varit förenligt med reglerna om revisors oberoende, sa han till Revisionsvärlden då.

I dag är frågorna inte lika tydliga. Utredningen är fortfarande pågående, men Revisorsinspektionen väntar in den senaste utvecklingen i fallet. 

– Vi funderar på nästa steg, säger Fredrik Bengtsson.

Hur lång tid utredningen kan ta är "nästan omöjligt" att uttala sig om, säger han.

– Vi vet inte ännu om de nya uppgifterna kan komma att påverka vår utredning. Deloitte avslutade sitt uppdrag i förtid och var inte med under händelserna 2016.

Allras vd Alexander Ernstberger anhölls under onsdagen tillsammans med ytterligare en person. Den personen begärdes häktad samma dag på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Fredrik Bengtsson menar att det är för tidigt att sia om hur de nya uppgifterna kan påverka utredningen.

– Om vi vidgar utredningen och tittar på andra uppgifter än de vi har nu kommer det naturligtvis ta längre tid, säger Fredrik Bengtsson.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom