Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Konkursförvaltaren om Prosolvia-domen

2013-08-15 13:38
Advokat Lars Zetterberg, konkursförvaltare för Prosolvia. Foto: Ackordcentralen väst

Hovrätten för västra Sverige har dömt revisionsfirman Öhrlings PWC att betala en miljard kronor till Prosolvias konkursbo. Inklusive ränta uppgår beloppet till närmare två miljarder kronor. "Det här är det största tvistemålet i Sveriges historia", säger konkursförvaltaren Lars Zetterberg till Affärsvärlden.

IT-företaget Prosolvia grundades 1988. Nio år senare utsågs bolaget till årets tjänsteföretag av Dagens Industri. Samma år introducerades bolaget på Stockholmsbörsens O-lista till introduktionspriset 115 kronor per aktie. Året därpå, 1998, nådde aktien sin kulmen på 388 kronor.

I samma veva började media, med Dagens Industri i spetsen, att ifrågasätta Prosolvias bokslut. Skriverierna, om att Prosolvia bland annat blåst upp koncernens resultat med 105 miljoner kronor, ledde till att börskursen rasade och inom några månader var kursen nere i 20 öre. I december 1998 gick Prosolvia i konkurs och bolagets ledning åtalades för bokföringsbrott och svindleri men friades av tingsrätten 2005.

Prosolvias revisionsbyrå Öhrlings PWC med Nils Brehmer i spetsen stämdes på 1,4 miljarder kronor men friades i tingsrätten 2010. Domen överklagades av konkursboet och torsdagen den 15 augusti 2013 föll hovrättens dom. Enligt den ska Öhrlings PWC betala 890 miljoner kronor i skadestånd plus rättegångskostnader på 112 miljoner kronor och ränta.

”Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att redovisningen i Prosolvia 1997 stred mot god redovisningssed samt att revisionen av redovisningen och förvaltningen var vårdslös. Hovrätten anser vidare att det finns ett tillräckligt samband mellan den vårdslösa revisionen och den skada som Prosolviabolagen drabbades av, samt att revisionsbolaget och den huvudansvarige revisorn därför ska betala skadestånd till Prosolvias konkursbo”, skriver Hovrätten i ett pressmeddelande.

- Jag är väldigt nöjd med domen. Skadeståndet är det högsta som dömts ut i Sverige. Till detta kommer ränta så det blir nästan två miljarder kronor som PWC ska betala, säger konkursförvaltaren Lars Zetterberg till Affärsvärlden och fortsätter:

- Vi har jobbat med det här i 13 år och naturligtvis är jag mycket nöjd med att vi lyckats redovisa att revisionen och redovisningen orsakat skadan i Prosolvia.  Jag förutsätter att de (Öhrlings PWC, reds.anm.) har försäkringar som täcker detta.

Hur unik är domen?
- Det här är helt unikt. Det här har varit det största tvistemålet i Sveriges historia både när det gäller belopp och antalet förhandlingsdagar.

Hur mycket ska Nils Brehmer betala?
- Det är solidariskt mellan bolaget och Nils Brehmer. Det innebär att båda är skyldiga att betala. Jag förutsätter att revisionsbyrån tar ansvaret och står för det här. Dessutom antar jag att Nils Brehmer inte har två miljarder liggandes hemma.

Ni satsade allt på ett kort och hade ni förlorat hade ni inte kunnat betala rättegångskostnaderna. Berätta?
- Vi hade inte kunnat betala, nej. Om vi slutligen hade förlorat hade konkursboet gått i konkurs. När vi såg att tingsrätten gick på vår linje vågade vi fortsätta målet. I dag visade det sig att vi gjorde rätt.

Hur fick ni pengar till de juridiska processerna?
- Vi har i första hand använt de pengar som fanns i konkursboet. De pengarna har tagit slut. Om målet tas upp igen får vi lösa den frågan. Jag kan inte se det som ett problem.

Är det över nu?
- Det är långt ifrån över. Jag blir inte förvånad om motparten söker prövningstillstånd i Högsta domstolen. Jag måste läsa domen först för att se om det finns någon del som har prejudikatintresse. Det har jag inte hunnit analysera än.

Fotnot: Wistrand-advokaterna Lars-Olof Svensson och Andreas Rönnheden företräder PWC.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom