Loomis vd: Tyst från myndigheter angående penningtvättsanklagelser

Loomis har fortfarande inte kontaktats av polisen eller någon annan myndighet när det gäller de anklagelser om penningtvätt som en dansk journalist framförde på bolagets årsstämma för drygt två veckor sedan. Det uppger Loomis vd Patrik Andersson i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt tv-programmet Operation X, Danmarks motsvarighet till Uppdrag granskning, ska Loomis ha försett ett växlingskontor i Köpenhamn med 715 miljoner kronor och dessa ska ha använts i ett penningtvättsupplägg. Operation X ska, enligt vad Dagens Industri tidigare skrivit, basera sina uppgifter från förundersökningsmaterial och från källor inom den danska polisen.

Samma dag, den 8 maj, som anklagelserna fördes fram på bolagsstämman meddelade Loomis att bolaget initierat såväl en intern som en extern utredning i ärendet. Dagen efter ville Loomis inte namnge den externa utredaren med hänvisning till att en kontroll pågick rörande utredarens oberoende. Budskapet nu från Loomis är att bolaget kontrakterat rådgivare men valt att inte gå ut med namn. Den interna delen av utredningen leds av Loomis globala riskgrupp.

Finns det nu någon tidsplan för den interna och/eller den externa utredningen?

“Det ligger i allas vårt intresse att få detta klart så fort som möjligt men för tillfället har vi ingen tidsplan. Utredningarna är igång och vi vill säkerställa att de håller hög kvalitet i alla delar för att bringa klarhet i ärendet. Vi kommer såklart kommunicera resultatet från dessa så snart vi kan”, skriver vd:n i mejlet till Direkt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.