Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lundin Petroleum: Peta åklagaren i folkrättsmålet

2017-11-01 11:02
Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Lundin Petroleums advokater vill peta huvudåklagaren Magnus Elving i det omfattande målet gällande folkrättsbrott i Sudan. De anser att han röjt sekretessbelagda uppgifter och är jävig.

– De gör väl allt de kan för att företräda sina huvudmän, säger Magnus Elving.

I sju år har svenska åklagare utrett anklagelser mot Lundin Oils verksamhet i södra Sudan, där företaget var verksamt 1997 till 2003.

Styrelsen i Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, kan ha varit delaktig i folkrättsbrott genom att aktivt bidra till ökade spänningar i Sudans inbördeskrig, så att tusentals personer dödats och 160 000 tvingats på flykt, enligt åklagarna.

Men nu ifrågasätts åklagarna och ytterst förundersökningsledaren Magnus Elving kraftigt av advokaterna som är inblandade i målet.

De sju privata försvararna och ombuden kräver att Magnus Elving entledigas.

I en skrivelse till Åklagarmyndighetens avdelning Utvecklingscentrum Stockholm menar advokaterna att Elving är jävig och inte kan leda utredningen eftersom han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter från förundersökningen till sina två målsägarbiträden, förre justitieministern Thomas Bodström och advokaten Göran Hjalmarsson. Detta innan fallet gått till åtal.

Men försvararna fick nej om att peta Elving av överåklagare Thomas Häggström vid Utvecklingscentrum. Under tisdagen har dock advokaterna kommit in med en begäran om överprövning till riksåklagaren.

Att Elving lämnat ut sekretessbelagda uppgifter, som TT erfar innefattar tusentals sidor där känsliga namn framgår, är "tillräckligt för att diskvalificera åklagaren från att fortsätta som förundersökningsledare", enligt begäran.

Dokumentet är undertecknat av advokaten Thomas Olsson. TT har varit i kontakt med Thomas Olsson, som inte vill kommentera dokumentet utan hänvisar till Lundin Petroleums pressavdelning.

Förundersökningen mot Lundin Petroleum har pågått sedan juni 2010, och företagets pressekreterare Robert Eriksson hoppas att riksåklagaren behandlar ärendet skyndsamt.

– Under hela tiden har vi samarbetat med åklagaren och inkommit med stora mängder information och det har vi gjort i den fasta övertygelsen om att den informationen ska hanteras i enlighet med gällande sekretessregler, och så har uppenbarligen inte varit fallet.

Magnus Elving är däremot fast övertygad om att målsägarbiträdena är behöriga att ta emot materialet. Han anser att de, för att kunna biträda ett eventuellt åtal, måste få en rimlig möjlighet att sätta sig in i förundersökningen eftersom den är så omfattande.

– Så det är helt enkelt för att skapa en balans i processen, säger Magnus Elving.

Han medger att materialet omfattas av sekretess, men anser att det samtidigt råder meddelarfrihet och han lika gärna hade kunnat dela med sig av informationen till pressen.

I begäran om överprövning framgår att advokaterna och Lundin Petroleum tycker att det finns en risk att utomstående får ta del av materialet. Detta då målsägarbiträdena haft kontakt med målsäganden, lokalbefolkningen - kontakter som måste ha skett via mellanhänder.

– Vi har olika uppfattningar advokaterna och jag på det sättet, säger Magnus Elving.

– Uppenbarligen vill de inte ha mig som åklagare i det här målet. De gör väl allt de kan för att företräda sina huvudmän på det sättet huvudmännen önskar.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom