Marcus Palm är årets bolagsjurist 2017

För att kunna ta hem utmärkelsen Årets Bolagsjurist krävs att man kan bemästra både juridiken och ha en djup förståelse för affärer. Chefsjuristen Marcus Palm på Välinge möter kriterierna – och vinner Årets Bolagsjurist 2017.
Marcus Palm är årets bolagsjurist 2017 - marcus-palm-700_binary_6835350.jpg

Det är femte året i rad som Årets Bolagsjurist utses i ett samarbete mellan Bolagsjuristernas Förening, Vinge och Affärsvärlden. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma bolagsjuristens viktiga roll i näringslivet.

Årets Bolagsjurist 2017 gick till Marcus Palm, chefsjurist på Välinge.

– Jag vill rikta ett stort tack till dem som har nominerat mig men också rikta ett stort tack till mitt företag som har gett mig stort mandat att hantera juridiken ganska fritt inom bolaget, och att jag får vara med att fatta de strategiska besluten, säger Årets Bolagsjurist Marcus Palm.

När Marcus Palm började på Välinge år 2010 var han ensam bolagsjurist. Sedan dess har han byggt upp en juridisk enhet på det Vikenbaserade bolaget, som grundades 1993 av delägaren Darko Pervan och som har rönt framgång med en patenterad klicklåsteknik för golv och möbler. I dag är Marcus Palm ansvarig för tre bolagsjurister och ytterligare en ska snart anställas. Han tar det som ett intyg för att juridiken har en central roll i bolagets affärsmodell, vars bas är en portfölj på 1500 patent och 200 licenstagare världen över som tillverkar golv och möbler enligt deras teknik. Nu är han alltså Årets Bolagsjurist 2017.

– På Välinge uppskattas juridiken, den ses inte som något nödvändigt ont utan som något viktigt för att driva affärer, säger Marcus Palm.

Här är juryns motivering:

”När utmaningarna är många och stora är det viktigt att både bemästra juridiken och ha en djup förståelse för affärer. Årets Bolagsjurists främsta styrka är hans fantastiska förmåga att balansera mellan det kommersiella och det legala. I ett bolag vars hela verksamhet är uppbyggd kring innovation, patentering och licensiering blir det ofta kommersiella eller rättsliga tvister och skiljeförfaranden, processer som är tidskrävande och omfattande. Samtidigt hanterar han all annan juridik som behövs för att understödja företagets snabbväxande verksamhet. Årets Bolagsjurist är med och driver utvecklingen framåt och är en central kugge i företagets affärsmodell. Med sin breda kunskap i immaterialrätt och genom att kombinera strategiskt långsiktigt arbete med en egen operativ spets har Årets Bolagsjurist har etablerat bolagsjuristfunktionen som en naturlig del i företagets affärsutveckling och riskhantering.”

Nytt för i år är kategorierna Årets Deal och Årets Rising Star. Årets Deal gick till Niclas Nelson, och Årets Rising Star till Rickard Dahlgren.

Priserna delades ut i samband med Bolagsjuristernas Förenings vårmöte den 23 mars 2017.

Juryn bestod av

Aja Westman, chefsjurist på ABB och ordförande i Bolagsjuristernas förening

Bengt Gustafson, Senior Vice President & Senior Advisor to Group Management, Securitas AB

Göran Norén, Avdelningschef Näringspolitik, Svenskt Näringsliv

Erik Wahlin, chefredaktör Affärsvärlden

Bertil Villard, advokat och delägare Advokatfirman Vinge KB

Anna Christiernsson, chefsjurist Fortum Värme och Årets Bolagsjurist 2016

Tidigare pristagare

Årets Bolagsjurist 2016 – Anna Christiernsson , Fortum Värme

Årets Bolagsjurist 2015 – Nina Macpherson, Telefonaktiebolaget LM Ericsson

Årets Bolagsjurist 2014 – Stefan Backman, Tele2 Sverige AB

Årets bolagsjurist 2013 – Mats Lönnkvist, SAS

Det här är Årets Bolagsjurist

Utmärkselsen Årets Bolagsjurist delas ut för femte året i rad. Det är ett samarbete mellan Bolagsjuristernas Förening, Vinge och Affärsvärlden med syftet att uppmärksamma bolagsjuristens viktiga roll i näringslivet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.