Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljarddom i Prosolviamålet

2013-08-15 10:28

Revisionsfirman Öhrlings PWC ska betala 890 miljoner kronor plus rättegångskostnader till konkursboet efter it-företaget Prosolvia, slår hovrätten för västra Sverige fast.

Rätten ändrar alltså tingsrättens friande dom.

Prosolvia gick i konkurs för över 14 år sedan. Företaget utvecklade program för att simulera låtsasvärldar och ledningen åtalades efter konkursen för bland annat bokföringsbrott. Men brott kunde inte bevisas och i stället stämde konkursboet revisorerna på 1,4 miljarder kronor i ett mastodontmål.

Den skada som ska ersättas av revisorerna är dels bristen i konkursen, dels förlorade rörelsevärden, skriver hovrätten i domen. Det sammanlagda skadeståndet uppgår till 890 miljoner och det finns inte skäl för jämkning av det.

Konkursboets rättegångskostnader uppgår till omkring 112 miljoner kronor och det får nu revisorerna betala.

I Göteborgs tingsrätts dom 2010 konstaterades att revisorernas oaktsamhet varit en av anledningarna till konkursen. Men inte den enda, och därför friades revisorerna.

Hovrätten anser också att redovisningen i Prosolvia 1997 stred mot god redovisningssed samt att revisionen av redovisningen och förvaltningen var vårdslös. Men man finner också ett tillräckligt samband mellan den vårdslösa revisionen och den skada som Prosolvia drabbades av.

Det är anledningen till att revisionsbolaget och den huvudansvarige revisorn ska betala skadeståndet, enligt hovrätten.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom