Musks advokater och SEC möts i rätten

Den rättsliga tvisten mellan Teslas vd, grundare och tidigare ordförande Elon Musk och den amerikanska finansinspektionen SEC fortsätter i en domstolsförhandling på Manhattan på torsdagen.
Musks advokater och SEC möts i rätten - musk-sec-700_binary_6954040.png

Det rapporterar Reuters.

Förhandlingen gäller ett antal Twitter-meddelanden om Teslas försäljningsprognoser som Elon Musk publicerade i februari trots att han tvingats bort från ordförandeskapet efter en uppgörelse med SEC tidigare under året.

SEC-uppgörelsen relaterade till en stämning mot Elon Musk efter det omtalade uttalandet “utköpsfinansieringen är säkrad”, där vd:n indikerade att Tesla skulle tas från börsen vid kursen 420 dollar. Tesla är fortsatt kvar på börsen, stängningskursen på onsdagen var 291:81 dollar.

Under torsdagens förhör kommer advokaterna hävda att den försäljningsprognos på 500.000 fordon för 2019 som Elon Musk publicerade inte innehöll någon “substantiell ny information”. Elon Musk backade fyra timmar senare och skrev att det mer troligt skulle landa på 400.000 fordon i leveranser, men att produktionen skulle landa på 500.000. Tidigare prognoser hade specificerat 350.000-500.000, väntas advokaterna hävda.

Under torsdagen presenterades Teslas försäljningssiffror för det senaste kvartalet, vilket visade att Tesla levererade totalt cirka 63.000 fordon, 31 procent färre än föregående kvartal. Bloombergs analytikerestimat låg kring 76.000 fordon totalt och Teslas aktie handlades ned 10 procent i Wall Streets förhandel.

Vid torsdagens domstolsförhandling väntas SEC hävda att Elon Musk enligt avtal är förbjuden att publicera någon som helst prognosinformation efter uppgörelsen när han avsattes som ordförande i bolaget.

Elon Musks beteende mot SEC har även efter de nya rättsliga turerna varit kyligt. Bland annat har han kallat myndigheten för “Shortseller Enrichment Commission”, hänvisandes till att SEC:s akronym egentligen skulle vara ute efter att berika blankare som tjänar pengar när Teslas aktie faller.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG