Nordea och Danske Bank i penningtvätthärva

2017-03-21 07:05

Nordea och Danske Bank finns med i en internationell penningtvättshärva som omfattar belopp på flera miljarder kronor. Det skriver danska Berlingske på måndagskvällen.

Enligt tidningen visar efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien att flera miljarder kronor passerat genom danska banker och gått vidare till så kallade skatteparadis, som Seychellerna och Panama. Två av de inblandade bankerna är Nordea och Danske Bank, enligt Berlingske.

"Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringar i bankerna", säger Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg Universitet, till tidningen.

Totalt ska härvan omfatta mer än 7 miljarder danska kronor, fördelat på 1.700 transaktioner under åren 2011 till 2014. Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed medger för tidningen att bankens kontroll varit otillräcklig.

Nordea: Tolererar inte att utnyttjas

Tidigare i mars kritiserade danska Finanstilsynet i starka ordalag danska bankers bristande insatser mot just penningtvätt.

"Vi tolererar inte att Nordea utnyttjas som en bas för penningtvätt. De aktuella transaktionerna hänför sig till åren 2012-2014. Vi inledde efter det ett omfattande program för att bli bättre på att följa reglerna för motverkan av penningtvätt och komma till rätta med historiska svagheter i det arbetet", skriver Nordeas presschef i Sverige, Petter Brunnberg, i en skriftlig kommentar till Dagens Industri på måndagen.

Han antyder vidare att de nu aktuella transaktionerna inte har något samband med Panama, en annan härva som Nordea bland andra har varit inblandad i.

"Jag kan inte kommentera något relaterat till specifika kunder eller transaktioner. Sen är det viktigt att uppmärksamma att Panama handlade om kunder som man menat skatteplanerat och här handlar det om penningtvätt, men naturligtvis tar vi båda frågorna lika seriöst", säger Petter Brunnberg till Dagens Industri.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom