Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Qualcomm skyldiga Apple 1 miljard dollar enligt amerikansk domare

2019-03-15 09:08
Apples vd Tim Cook. Foto: Brian Powers/The Des Moines Register via AP/TT

En federal domare i USA har i en preliminär dom fastställt att taiwanesiska tekniktillverkaren Qualcomm är skyldiga Apple 1 miljard dollar i patent- och royaltyrabatter.

Det rapporterar Reuters.

Ett avgörande i frågan väntas dock inte få Qualcomm att betala, på grund av den sammantagna utvecklingen i processen, skriver nyhetsbyrån.

Qualcomm, som är världens största tillverkare av chip till mobiltelefoner, har i flera år använts i Apples Iphone-modeller för uppkoppling mot trådlösa nätverk.

För två år sedan stämde dock Apple Qualcomm då bolaget hävdade att chiptillverkaren brutit mot samarbetsavtal genom att inte ha betalat ut 1 miljard dollar i avgifter för sitt användande av Qualcomms patent, en avgift som Apple skulle ersätta sina kontrakttillverkare för.

Apple och Qualcomm hade separat ett eget samarbetsavtal enligt vilket Qualcomm skulle betala Apple en rabatt på Iphone-patentbetalningarna om Apple gick med på att inte ta bolaget till domstol.

Apple har å sin sida vägrat betala ut nära 1 miljard dollar till Qualcom för just de patent som används för Iphone. Men summan har redan räknats in av Qualcomm, som hävdar att betalningen redan är avsatt av Apple.

Under april påbörjas dock en rättegång i ärendet, vilket innebär att chansen för Apple att få betalningen innan dess anses vara låg.

Qualcomm vann i december ett föreläggande mot Apple i en domstol i Tyskland, som ledde till att Qualcomm kunde kräva ett förbud mot försäljning av vissa Iphone-modeller i Tyskland.

Detta då domstolen ansåg att Apples produkter gjort intrång på ett patent som ägs av Qualcomm. Det ledde till att Qualcomm begärde försäljningsförbud av Iphone i landet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom