Regeringen presenterar fler åtgärder mot penningtvätt

Regeringen vill låta Länsstyrelsen i Stockholms län få ingripa mot advokater, advokatbolag och ledningspersoner i advokatbolagen som överträder penningtvättslagen.
Regeringen presenterar fler åtgärder mot penningtvätt - per-bolund-700_binary_6951455.jpg

En remiss om detta är överlämnad till Lagrådet och de nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2019.

Advokatsamfundet är de som idag har tillsynsansvaret för advokatväsendet. Men enligt förslaget ska det blir möjligt för Länsstyrelsen att ta över ärendet i de fall det finns skäl att överväga beslut om sanktionsavgift eller tillfälligt förbud att ingå i ett advokatbolags ledning.

”Penningtvätt och finansiering av terrorism måste motverkas och förebyggas. Det är därför viktigt att alla tillsynsmyndigheter, däribland Länsstyrelsen i Stockholms län, har verktyg för att kunna ingripa mot de som inte följer penningtvättslagen”, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Regeringen har under de senaste åren förstärkt penningstvättslagen med en rad reformer. Dessa inkluderar kraftigt ökade sanktionsmöjligheter, en skapad samordningsfunktion på polismyndigheten och resurstillskott till Finansinspektionen för att stärka banktillsynen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.