Rekordtvist närmar sig avgörande för svensk-norsk miljardär

Efter flera år har nu en av de största rättstvisterna i historien inletts i Högsta domstolen i London. På ena sidan står svensk-norske affärsmannen Alexander Vik och på den andra Deutsche Bank.

I januari 2009 lämnade Deutsche Bank in en stämningsansökan till en domstol i London där banken krävde den svenske-norske affärsmannen Alexander Viks holdingbolag Sebastian Holdings (SHI) på 245 miljoner dollar.

SHI ska enligt Deutsche Bank ha gjort omfattande affärer på valutamarknaden genom dem. Men när finanskrisen slog till efter Lehman Brothers konkurs hösten 2008 ska banken ha krävt en omedelbar inbetalning för att säkerställa marginalerna, något som Deutsche Bank menar att SHI aldrig gjorde. I stället ska 300 miljoner dollar ha plockats ut från banken. Deutsche Bank hävdar att SHI har en obetald skuld på 121 miljoner dollar.

Alexander Vik menar i sin tur att Deutsche Bank inte hade befogenheter att handla med valutor för över 35 miljoner dollar. Något som banken var högst medveten om, enligt SHI:s advokat.

Dagens Näringsliv skriver på måndagen att Alexander Vik och Thomas Brügelmann, chef på Deutsche Banks private banking, hade daglig kontakt under hela 2008. Men i samband med Lehman Brothers konkurs svarade Brügelmann varken på Viks mejl eller i telefonen. Detta trots att SHI vid den tiden var bankens största enskilda private banking-kund. Enligt uppgift till Dagens Näringsliv ska Brügelmann ha ”tappat telefonen i sin hunds vattenskål” och inte haft möjlighet att svara på varken mejl eller telefonsamtal.

Först efter två och en halv dag får Alexander Vik tag på Thomas Brügelmann. Under den tiden ska SHI ha förlorat 470 miljoner dollar.

Sebastian Holdings kräver därför Deutsche Bank på sammanlagt 8 miljarder dollar i skadestånd relaterade till bolagets förluster i samband med valutahandeln.

Enligt Financial Times skrev valutahandlaren Klaus Said, som skötte SHI:s affärer, ett personligt brev till Alexander Viks fru där han bad om ursäkt för förlusterna.

”Jag vill och behöver verkligen berätta för dig hur fruktansvärt ledsen jag är… Det var jag som utsatte dig och Alex för all denna sorg och förlust”, skriver han i brevet som lämnats in till domstolen.

Den juridiska striden beräknas nå ett avgörande inom tre månader, skriver FT.

Alexander Vik blev känd under it-yran i slutet av 1990-talet med sitt företag Xcelera.com, tidigare Scandinavian Company. Xcelera.com köpte upp konkursmässiga Mirror Image och med hjälp av ett smart pr-maskineri växte intresset för bolaget. Börskursen steg med hela 74 000 procent och våren 2000 var börsvärdet uppe i hela 110 miljarder svenska kronor. Som jämförelse var Volvos börsvärde vid samma tidpunkt 97 miljarder kronor.

När Xceleras siffror blev offentliga visade sig omsättningen ligga på 299 000 dollar och aktien rasade i botten. Alexander Vik och hans bror Gustav hade vid den tidpunkten redan sålt av sina aktier för runt fyra miljarder kronor. En rad investerare och småsparare drabbades däremot hårt. De försökte driva en gruppstämning, men utan framgång.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.