SAS-ersättning kan tas upp i EU-domstolen

Airhelp, som hjälper kunder som har drabbats av flygförseningar, har fortsatt som mål att dra SAS till EU-domstolen fastän den Allmänna reklamationsnämnden (ARN) på torsdagen nekade SAS-kunder ersättning i spåren av pilotstrejken i våras.
SAS-ersättning kan tas upp i EU-domstolen - sas-affarsvarlden-700_binary_6891874.jpg

Det framgår av ett pressmeddelande.

Marie Bexelius, Sverigechef på Airhelp, för i en kommentar fram att det är viktigt att komma ihåg att ARN bara har lämnat en rekommendation och att det inte är ett bindande beslut. Denna rekommendation påverkar inte den stämningsansökan som Airhelp har lämnat in till EU-domstolen.

”En eventuell EU-dom är legalt bindande för alla länder som är anslutna till EU-förordningen”, framhåller hon.

Hon pekar även på att ”det redan finns en bindande EU-dom gällande strejker och passagerares rätt till ersättning”.

Knappt 400.000 resenärer drabbades av SAS pilotstrejk i våras och kan därför ha rätt till en schablonersättning på upp till 600 euro per person. Som mest skulle SAS således kunna behöva betala ut ett miljardbelopp i kompensationer.

ARN gjorde dock bedömningen att pilotstrejken var en extraordinär händelse varpå myndigheten ansåg att flygbolaget inte behöver betala ut den standardiserade kompensationen, enligt EU-förordningen, till berörda kunder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.