Silicon Valley-jättar får betala miljardskadestånd

Flera av Silicon Valley-jättarna, däribland Apple, Google och Intel, har beordrats av en domstol i Kalifornien att betala 415 miljoner dollar, motsvarande nära 3,5 miljarder kronor, i skadestånd till mer än 64.000 anställda för sitt inbördes avtal om att inte stjäla varandras personal. Det skriver Techcrunch.

Ifall bolagen väljer att inte överklaga utfallet betyder det att varje berörd anställd kommer tilldelas 6.500 dollar per person efter skatt. Ur en lönemässig synpunkt kan beloppet kännas lågt men ur en moralmässig skulle det motsvara en seger, speciellt med tanke på hur pinsamt det hela har varit för bolagen, skriver sajten som hänvisar till bolagens tidigare uttalanden om personalens betydelse.

Ett tidigare utfall på 324 miljoner dollar fick kalla handen efter att det ansetts som för lågt.

Värt att notera i det här sammanhanget är att Facebook var ett av få undantag. Bolaget, till skillnad från sina branschkollegor, ville inte ha en del i det hela vilket antyder i alla fall att de har sina egna anställdas bästa intresse i åtanke, skriver sajten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets