Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stora skattekrav på storbolag

2015-10-21 09:39
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

EU vill att företag tillhörande biljätten Fiat och kaffekedjan Starbucks ska krävas på vardera runt 200 miljoner svenska kronor som de sluppit att betala i skatt i Luxemburg och Nederländerna.

Kraven är ett resultat av den granskning som EU gjort sedan det visat sig att bolagen lyckats få ner sina skattesatser med hjälp av förhandsbeslut från myndigheterna.

– Det här är olagligt under EU:s regler om statsbidrag. Det här visar tydligt att nationella myndigheter inte kan ge vare sig stora eller små bolag några otillåtna fördelar, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

De berörda bolagen - Starbucks Manufacturing BV i Nederländerna och Fiat Chrysler Finance Europe i Luxemburg - ska enligt uppgifter till tidningen Financial Times ha betalat motsvarande 2,5 procent respektive 1 procent i bolagsskatt, i stället för normala 25 respektive 29 procent.

Enligt Vestager rör sig kraven om vardera "20 till 30 miljoner euro" för de två företagen. Nederländerna säger sig samtidigt i en första kommentar vara "överraskat" av beskedet och anser att landet agerat "i enlighet med internationell standard", rapporterar Reuters.

Liknande utredningar pågår även mot Apple och Amazon och deras skatteupplägg i Irland.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom