Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Storbanker anklagas för räntemanipulation

2018-01-16 08:12
Foto: Johan Siebke / Alamy/All over press

Kanadas sex största banker och tre utländska aktörer anklagas av en amerikansk pensionsfond för att ha manipulerat en kanadensisk referensränta under åren 2007-2014.

Enligt stämningen har bankerna angett "konstgjort låga nivåer som inte återspeglade den verkliga ränta till vilken de lånade ut kanadensiska dollar i Nordamerika", rapporterar tidningen Toronto Globe & Mail.

Den ränta som avses är den så kallade CDOR-fixingräntan, som sammanställs dagligen genom att Thomson Reuters samlar in de olika bankerna angivna räntor, tar bort det högsta och det lägsta bidraget och räknar ut ett genomsnitt av de övriga.

Enligt pensionsfonden har bankernas bidrag inneburit att de "på ett oförklarligt sätt erbjudit sig att låna ut till lägre nivåer än vad det kostar dem att låna in medlen".

Samtidigt sägs bankerna ha dragit ned på sin CDOR-baserade utlåning, medan de aggressivt påstås ha marknadsfört en rad derivatinstrument som ränteswappar och FRA:s, där de betalat den lägre räntan.

De inblandade kanadensiska bankerna är Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal, Canadian Imperial Bank of Commerce och National Bank of Canada. De icke-kanadensiska namnen är Bank of America, Deutsche Bank och HSBC.

Ingen av de utpekade bankerna har kommenterat stämningen, uppger Toronto Globe & Mail.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom