Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Storböter för Fiat-Chrysler

2015-07-27 07:23
Foto: AP Photo/Massimo Pinca / TT

Amerikanska tillsynsmyndigheter har tilldelat Fiat Chrysler böter på 105 miljoner dollar för säkerhetsbrister som fått bolaget att återkalla över 11 miljoner fordon. Fordonen har återkallats vid 24 separata tillfällen under en fyraårsperiod.

Böterna är knutna till legala övertramp inom tre områden; vilseledande och förhindrande av myndigheternas arbete, otillräcklig och eftersläpande reparationer samt dålig informationsgivning till fordonsägare om aktuella återkallelser.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Fiat Chrysler har accepterat påföljderna och kommer att betala 70 miljoner dollar direkt. 20 miljoner kronor ska betalas till insatser för att få industrin att utbilda om juridiska säkerhetsåtaganden för att få tillverkare och underleverantörer att varna företagen för eventuella defekter. Resterande 15 miljoner har enligt överenskommelser med tillsynsmyndigheten skjutits fram i tiden men ska betalas om Fiat Chrysler bryter mot tillsynsmyndighetens regelverk eller federal lag.

Bland bristerna som Fiat Chrysler bötfälls för finns bränsletankar i äldre Jeepar som kopplats till flera dödliga bränder, samt fordon där förarna tappat kontrollen över styrningen och kraschat.

Fiat Chrysler återkallade så sent som i fredags 1,4 miljoner fordon efter påtryckningar från regeringen bara dagar efter att två erfarna dataspecialister visat att det går att ta över kontrollen över bilarna utifrån via att hacka sig in via ett mjukvaruprogram.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom