Storböter för Fiat-Chrysler

Amerikanska tillsynsmyndigheter har tilldelat Fiat Chrysler böter på 105 miljoner dollar för säkerhetsbrister som fått bolaget att återkalla över 11 miljoner fordon. Fordonen har återkallats vid 24 separata tillfällen under en fyraårsperiod.

Böterna är knutna till legala övertramp inom tre områden; vilseledande och förhindrande av myndigheternas arbete, otillräcklig och eftersläpande reparationer samt dålig informationsgivning till fordonsägare om aktuella återkallelser.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Fiat Chrysler har accepterat påföljderna och kommer att betala 70 miljoner dollar direkt. 20 miljoner kronor ska betalas till insatser för att få industrin att utbilda om juridiska säkerhetsåtaganden för att få tillverkare och underleverantörer att varna företagen för eventuella defekter. Resterande 15 miljoner har enligt överenskommelser med tillsynsmyndigheten skjutits fram i tiden men ska betalas om Fiat Chrysler bryter mot tillsynsmyndighetens regelverk eller federal lag.

Bland bristerna som Fiat Chrysler bötfälls för finns bränsletankar i äldre Jeepar som kopplats till flera dödliga bränder, samt fordon där förarna tappat kontrollen över styrningen och kraschat.

Fiat Chrysler återkallade så sent som i fredags 1,4 miljoner fordon efter påtryckningar från regeringen bara dagar efter att två erfarna dataspecialister visat att det går att ta över kontrollen över bilarna utifrån via att hacka sig in via ett mjukvaruprogram.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets