Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt

2019-02-20 07:15
Foto: Janerik Henriksson/TT

Swedbank kan ha använts för omfattande systematisk penningtvätt under cirka ett decennium. Det rapporterar SVT. Det är programmet Uppdrag granskning som uppger att minst 40 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har under fem månader haft tillgång till en stor mängd hemliga dokument som visar Danske Banks affärer med Swedbank.

Det rör sig om ett stort antal transaktioner mellan bankernas kunder under åren 2007-2015.

Enligt SVT har 50 kunder i Swedbank som visar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken. Det rör sig bland annat om bolagskunder som saknar synlig verksamhet, har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter.

SVT skriver att granskningen ger en bild som skiljer sig drastiskt mot den som framställts av bankens vd Birgitte Bonnesen, som försäkrat att de kunder som initialt misstänktes i härvan inte hade verksamhet i exempelvis Ryssland, och av Finansinspektionen, som sagt att svenska banker inte har den typ av omfattande verksamhet med utländska konton i sina baltiska verksamheter.

Uppdrag granskning menar att pengar som transfererats till konton i banken har kopplingar till den så kallade Magnitskij-affären, en statskuppliknande härva av skatteförskingring bland ryska potentater och affärsmän, där finansmannen Bill Browders advokat Sergej Magnitskij mördades i ryskt fängelse sedan finansmannen börjat rota efter försvunna skatteinbetalningar.

Sergej Magnitskij hade pekat ut flera topptjänstemän i den ryska förvaltningen som skyldiga till förskingring, och kartläggningen visar hur motsvarande 150 miljoner kronor från den kuppliknande stölden hamnade på Swedbank-konton, från skuggbolag via Danske Bank.

Birgitte Bonnesen har inte låtit sig intervjuas av SVT rörande granskningen.

Kartläggningen knyter Swedbank till bolag med verksamheter utomlands samt konton i bankens baltiska filialer.

Enligt nyhetskanalen har flera av bolagen redovisat falska årsredovisningar, med "vilande" verksamhet, men trots det har de kunnat slussa höga belopp genom Swedbank.

"Det vi sa under hösten och det som fortfarande gäller det är att vi arbetar med att förebygga och förhindra penningtvätt. Och en av de indikatorer vi tittar på, det är just det om personer och företag har en koppling till de länder där vi är verksamma", säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef, Swedbank till SVT.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom