Swedbank anlitar Qvibergs advokater

Swedbank har valt att anlita advokatfirman Nordia i och med att det stått klart att det sker en förundersökning rörande bland annat grovt svindleri. 
Swedbank anlitar Qvibergs advokater - swedbank-2-700_binary_6953159.jpg

Swedbank har anlitat Hans Strandberg och Olle Kullinger på Nordia.

De har bland annat försvarat Mats Qviberg i HQ-rättegången, utrett misstankar om insiderhandel mot Hexagons vd Ola Rollén – den gången åt bolagets styrelse – och senast även försvarat Teliacheferna när de misstänktes för mutbrott i Uzbekistan.

Advokatfirman uppger i en kommentar att Ekobrottsmyndigheten skall ha beslagtagit handlingar som var belagda med advokatsekretess och kritiserar även åklagarnas utspel i medier. 

“Swedbank är verksam inom ett flertal jurisdiktioner, inte bara i Sverige. Detta gör det angeläget att fullt ut kunna överblicka alla konsekvenser, globalt, av att upphäva sekretess och tystnadsplikt, särskilt eftersom banken dessutom omfattas av banksekretess i förhållande till sina kunder. Nordia har på dessa grunder givit bankens ledning rådet att inte häva sekretessen och tystnadsplikten, i vart fall inte innan samtliga möjliga konsekvenser är kända och bedömda. Detta arbete pågår”, skriver Nordia. 

Nordia menar också att åklagarna uttalat sig felaktigt. 

“Åklagaren har i media uttalat att banken inte medverkat vid husrannsakan på önskvärt sätt, utan tvärtom försvårat denna genom att vilja bibehålla sekretess och tystnadsplikt. Åklagarens uttalande är helt felaktigt och obegripligt”, skriver advokatfirman i ett pressmeddelande som skickats ut från Swedbank. 

Chefsåklagaren Thomas Langrot uppger dock att han hade grönt ljus från den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen. 

“Som jag uppfattade det hela ville Birgitte Bonnesen att vi skulle få ta del av allt som vi önskade – och i det här fanns också en väldigt tydlig och klar förteckning av vad vi var ute efter och även den här så kallade Grimstadrapporten”, säger han till Sveriges Radio och fortsätter. 
“Då lade jag hennes uppfattning i frågan till grund för att jag faktiskt inte har något hinder att ta dem i beslag, trots att nu styrelsen förmedlar någonting annat.”

Grimstadrapporten är en intern granskning av Swedbank i Estland. Enligt rapporten skall stark kritik, enligt SVT, riktas mot banken för att man under perioden 2009-2018 satsat på högriskkunder från det som tidigare var Sovjetunionen. 

Rapporten är författad av den norska advokaten Erling Grimstad och skall enligt Sveriges Radio slå fast att banken begått “avsevärda överträdelser av regelverket mot pengatvätt”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.