Toppchef i börsbolag dömd för kursriggning

Mattias Kaneteg, en tidigare toppchef vid börsföretaget Oniva Online Group, har fällts för kursfiffel, otillbörlig marknadspåverkan, vid värdepappersmarknaden i Stockholm.

Han har, enligt ett strafföreläggande som utfärdats 9 april av kammaråklagare Olof Kronlund vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm, systematiskt, vid 42 handelsdagar från juni 2013 till mars 2014, köpt aktier i syfte att upprätthålla kursen eller förhindra en kursnedgång i samband med försäljning av aktier. I affärerna som gäller aktier i Oniva Online Group Europe har toppchefen betalt högre priser för mindre poster än vad denne tidigare har sålt större poster för.

”Handeln har varit ägnad att otillbörligen påverka marknadspriset/…/vilket ni insett”, skriver åklagaren i strafföreläggandet.

Som påföljd får Mattias Kaneteg 100 dagsböter à 330 kronor, det vill säga totalt 33 000 kronor.

Kaneteg har godkänt strafföreläggandet vilket betyder att ärendet inte går till åtal. Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och det antecknas i belastningsregistret. 

Oniva-aktien handlas på First North-listan i Stockholm.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.