Trubbelfixaren

När finansmännen och näringslivstopparna får problem ringer de Hans Strandberg. Med Sveriges tyngste ekobrottsförsvarare vid sin sida ser ­ oddsen betydligt bättre ut. Fråga Juholt.

Hans Strandberg må vara välkänd bland sina ­advokat- och juristkolleger. Men han hör inte till kändisadvokaterna, syns aldrig i Svensk Damtidning och sällan vänder sig någon om efter honom på gatan. Ja, såvida det inte är en gammal klient, som förutom att hälsa antagligen tackar sin lyckliga stjärna för sitt val av advokat och att den grånande västgöten accepterade uppdraget.

Till listan på nuvarande och forna klienter hör Öresunds vd Mats Qviberg som han hjälper med det rättsliga efterspelet efter HQ-kraschen, Boris Benulic, den förre vd:n som är polisanmäld för tradingsmällen i Kraft & Kultur, han försvarar Solnas tidigare stadsdirektör Sune Reinhold i muträttegången kring Nationalarenan. Hans Strandberg ledde också Nordeamannens försvar i Cevianmålet för några år sedan, försvarade fastighetsinvesteraren Bernhard von der Osten-Sacken mot anklagelserna för skattebrott, liksom Skandias personalchef Ola Ramstedt och vd Lars-Eric Petersson under Skandiaaffären för några år sedan. För att nämna några klienter. En annan är förre S-ledaren Håkan Juholt.

Den 7 oktober i fjol publicerade Aftonbladet nyheten att Håkan Juholt fick full ersättning av riksdagen för sin lägenhet i Västertorp utanför Stockholm, fastän han delade den med sin sambo. Ett klart regelbrott, slog tidningen fast. S-ledaren borde få halv ersättning enligt riksdagens regelverk. Så var Juholtaffären igång. När riksenheten mot korruption några ­dagar senare inledde en förundersökning skaffade Håkan Juholt en advokat.

Att det ytterst var en fråga om ­Håkan Juholt skulle överleva som politiker, förstod Hans Strandberg, som därför snabbt behövde få fram en motbild. Han träffade S-ledaren på kontoret på advokatbyrån Nordia i World Trade Center i Stockholm.

– Min första fråga till Håkan ­Juholt var ”Har du verkligen gjort något fel?” Han kunde då inte redogöra för exakt hur regelverket för bostadsersättningar i riksdagen fungerade. Då sa jag ”Då får vi först se om du verkligen gjort något fel”.

Hans Strandberg kontaktade omedelbart Riksdagsförvaltningen och krävde fram bestämmelserna som reglerade bostadsersättningarna. Det visade sig att det inte fanns något regelverk som stöttade Aftonbladets påstående. Inte i rättslig mening. Hans Strandberg kallade till presskonferens där han presenterade detta faktum. Effekten blev en påtaglig förändring av tonläget i rapporteringen. Affären var inte längre en juridisk fråga, utan en moralisk, och sådana har mindre sprängkraft. Det dröjde inte heller länge innan förundersökningen lades ned. Håkan Juholt avgick visserligen som S-ledare nu i januari, men inte i första hand på grund av bostadsbidraget.

Juholtaffären var långt ifrån första gången Hans Strandberg haft ett mål där klienten befinner sig i skurkrollen i en medial storm.

Nyligen gick Mats Qviberg, en av Hans Strandbergs klienter, på eget bevåg ut med ett pressmeddelande för att dämpa nyhetsvärdet av att han skulle kallas till förhör till Ekobrottsmyndigheten om omständigheterna kring HQ, där finansmannen var ordförande och huvudägare när bankens tillstånd drogs i augusti 2010.

Utan att gå in på specifika fall medger Hans Strandberg att han haft mål som tagit skada av att klienten gått ut i media för att försöka förklara sig.

– Vi kommer i regel överens om att jag tar klienternas frågor. Även om du är oskyldig kan du missförstås.

I ett drev riskerar mer än fåfängan att skadas.

– Det är människor som dömer. I konstant negativt medietryck är det svårt att tro att en domare eller en nämndeman kan bortse från det. Det finns där någonstans. Då kan man som advokat i de här stora målen behöva balansera upp bilden.

Ett exempel är Nordbankenmäklaren, som Hans Strandberg försvarade i början av 00-talet. Hon hade tagit tradingpositioner på 320 miljoner kronor där det ifrågasattes om det fanns kunder bakom affärerna. Mediebilden var mycket negativ. Hon porträtterades som en svensk Nick Leeson, som levde lyxliv och flashade runt på Stureplan. Hans Strandberg valde att exklusivt låta Dagens Nyheter träffa mäklaren inför rättegången, och ville dessutom veta vilken journalist som skulle skriva artikeln.

– Den publicerades precis före rättegången. I den beskrevs det hur det i själva verket var. Att det var en flicka som mådde väldigt dåligt och som inte hade tjänat en krona på det här. Artikeln nämndes i domstolen och fick betydelse för utslaget.

Nordbankenmäklaren fälldes, men slapp fängelse. I hovrätten fastställdes straffet till rättspsykiatrisk vård för grov trolöshet mot huvudman.

–?Även människor som förekommer mycket i media är känsligare än vad man tror. Att bli utsatt för ett me­die­drev tar fruktansvärt hårt. Vanligt folk kan inte begripa hur fruktansvärt det är.

Hans Strandberg leder en grupp på fyra advokater på Nordia i Stockholm, i övrigt en affärsjuridisk byrå. Han är en av bara två advokater i Sverige som uteslutande arbetar med ekobrott. Den andra är Leif Gustafson på Advokatgruppen. Typkunden är en hög chef vars bolag blivit föremål för åklagarnas intresse. Allt oftare är det korruptionsanklagelser som ska bemötas.

Som när Telia Soneras dåvarande vd Anders Igel och Sverigechef Marie Ehrling misstänktes för mutbrott år 2005 efter att koncernen hade bjudit 200 gäster både på middag och musikalen ”Mamma Mia”.

Till skillnad mot andra brottmålsadvokater är det sällan skattebetalarna som står för hans tjänster. Hans Strandberg kan debitera betydligt mer än sina brottmålsadvokatkolleger som går på rättshjälpstaxa. Under ett år debiterar han ensam 6-7 miljoner kronor.

Hans Strandbergs karriär inleddes som domare, redan då specialiserad på ekobrottsmål. I början 1980-talet var han domare i hovrätten under det då mycket uppmärksammade Oljemålet. En norsk oljemäklare hade lånat Växjös kommuns beredskapsreserv av olja (sådana fanns på den tiden). Mäklaren hade sedan i en terminsaffär lånat ut oljan i förhoppningen att kunna köpa tillbaka den billigare och göra sig en hacka. Så bröt Iran-Irak-kriget ut. Oljepriserna sköt i höjden och mäklaren kunde inte lämna tillbaka Växjö kommuns olja. Sveriges då mest kände advokat Henning Sjöström var en av försvararna och blev uppenbarligen imponerad av domaren i målet. Sjöström övertalade några år senare Hans Strandberg börja arbeta för honom.

På plats på Henning Sjöströms advokatbyrå fick Hans Strandberg sköta försvaret av K G Jansson, mannen som kallades Riksbankens fiende nummer ett. Det blev ett genombrott för den färske försvaren.

– KG visste förstås inte vem jag var, han sökte Henning Sjöströms hjälp. Men jag fick ta ärendet och det blev en rivstart på karriären.

Hans Strandberg säger sig ha stor nytta av domarbakgrunden. Ju mer komplicerade mål, ju mer det handlar om pedagogik, desto viktigare är det att förstå hur en domstol tänker. Han gör inte heller en hemlighet av att pengar är en stor fördel i de ofta komplicerade och resurskrävande ekobrottsmålen. En toppadvokat som Hans Strandberg går inte på rätthjälpstaxa (för närvarande 1 506 kronor i timmen inklusive moms) utan snarare än mer än det dubbla, exklusive moms. En förmögen privatperson eller den med ett stort bolag i ryggen kan också betala för specialister och utredningar som en offentlig försvarare inte har en chans att hinna med. Rika får kort sagt bättre försvar och därmed större möjlighet till en lyckligare utgång.

– Ja, tyvärr är det så. En offentlig försvarare kan inte lägga ned alla resurser som behövs. Den orättvisan kan man inte komma ifrån.

Hans Strandbergs team lusläser inte bara förundersökningsprotokollen, som kan vara på många tusentals sidor. De gör en egen utredning av vad som har hänt och besöker ofta Ekobrottsmyndigheten och ber att få titta på slasken, material från förundersökningen som åklagarna valt bort att presentera.

– Du kan aldrig hoppa över något. Tänk om det just där fanns något som skulle lett till en annan utgång för din klient. Du skulle aldrig förlåta dig själv.

När målet är tillräckligt intressant händer det att Hans Strandberg accepterar betydligt mindre lukrativa uppdrag som offentlig försvarare till rättshjälpstaxa. Ett sådant mål var den stora insiderhärvan för några år sedan. Där försvarade Hans Strandberg en av de två huvudmännen, den så kallade Nordeamannen.

Redan före rättegången hade kittlande uppgifter från Ekobrottsmyndighetens utredning blivit offentliga. När polisen gjorde husrannsakan slängde Nordeamannens hustru ut en mobil genom sovrumsfönstret i villan. I hemmet hittades 490?000 kronor kontant gömt i en bilbarnstol. Dessa detaljer fick ingen större betydelse i rättegången, men skadade givetvis klientens trovärdighet. För Hans Strandberg är klientens berättelse sanningen. Även om det verkar osannolikt.

– Du måste utgå från klientens berättelse. Annars fungerar du inte som försvarare. Det är klart att jag också kan fråga ”Varför hade du pengar i en barnstol?”. Då ger han en förklaring. ”Det är inte säkert att alla tror på den förklaringen”, kanske jag svarar. Men säger klienten att ”Så är det”. Ja, då utgår jag ifrån att det är sanningen.

De stora målen har ofta internationella förgreningar och kan ta väldigt lång tid. Det ställer höga krav inte bara på advokaterna utan också på åklagarna, utredarna och förhörsledarna. Hans Strandberg säger att han föredrar skickliga åklagare.

– Man vill att de förstår argumenten. En kunnig åklagare tar till sig argumenten.

Han tycker generellt att kompetensen att hantera komplicerade ekobrottsmål är god både bland domare och åklagare i storstadsområdena, där också huvuddelen av utredningarna och förhandlingarna genomförs. Hans Strandberg nämner exempelvis domaren Christer Tornefors, som dömde Cevianmålet i Stockholms tingsrätt, som väldigt kompetent. Men givetvis fungerar inte rättsapparaten alltid perfekt. Ibland blir det konstiga domar, tycker han. Till och med i Högsta domstolen.

– Det är människor som dömer. Vad ska jag göra? Jag som advokat måste erkänna rättsordningen. Men det känns alltid lika hemskt att förlora ett mål.

Medlem i tre golfklubbar

Född: 1948 i Visby, uppvuxen i Skövde och betraktar sig som västgöte. Pappan var militär.

Familj: Hustrun Agneta Strandberg, HR-chef för Ernst & Young i Sverige. Fyra vuxna barn i spannet 22 till 40 år. Ingen är jurist men äldste sonen Peter är polis på tunnelbanekommandot i Stockholm. ”Han har varit på Ekobrottsmyndigheten och utbildat dem i vapenkunskap, men det är allt.”

Bor: Strandvägen i Stockholm.

Taxerad 2011: 2,8 miljoner kronor.

Karriär: Juristexamen vid Lunds universitet. Domare i tingsrätt och hovrätt 1977–1986. Hos advokat Henning Sjöström 1986–1988. Sedan dess på Nordia.

Sport: Golf. Som bäst 5,7 i handikapp. Har i dag 9 i handikapp. Medlem i tre golfklubbar: The Royal and Ancient Golf Club i Skottland (känd som St Andrews), Bro Hof nordväst om Stockholm samt Österlens golfklubb. ”Golf är mitt livselixsir”.

Kör: Jaguar. Äger en 2003 XKR Convertible och en 2008 XJ6 Executive.

Advokat han själv skulle ­anlita vid behov: Thomas Olsson på Silbersky ”Inte inriktad på ekobrott men en skicklig jurist och duktig advokat.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.