Trustbuddy: Allvarliga oegentligheter inom bolaget

Trustbuddy avbryter den pågående företrädesemissionen sedan bolaget har funnit oegentligheter inom bolaget. En pågående utredning pekar bland annat på att bolaget använt långivares kapital i strid med deras instruktioner. En kontrollbalansräkning kommer att upprättas.

”En utredning som initierats av den nya ledningen i Trustbuddy indikerar att allvarliga oegentligheter har förekommit inom bolaget. Bolagets styrelse har informerat Nasdaq OMX och Finansinspektionen om situationen, och Finansinspektionen har krävt att Trustbuddy upphör med sitt kunderbjudande med omedelbar verkan. Som en följd av detta har bolagets pågående företrädesemission avbrutits. Styrelsen kommer att upprätta en kontrollbalansräkning och utvärderar för närvarande alla tillgängliga alternativ för att hitta en hållbar lösning för alla parter”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bolaget fick en ny ledningsgrupp i början av september 2015 och inledde i samband med det en utredning kring hur den tidigare ledningen har bedrivit verksamheten. Utredningen pågår men har hittills pekat på flera överträdelser av interna och externa regelverk.

Bland annat har man sett att bolaget har använt långivares kapital i strid mot deras instruktioner, eller utan deras tillåtelse. Detta har lett till en differens på 44 miljoner kronor mellan insatt kapital från långivarna och tillgängliga medel på klientmedelskontot.

Den totala låneportföljen uppgår för närvarande till cirka 300 miljoner kronor, varav cirka 37 miljoner kronor inte kan hänföras till specifika långivare.

Dessutom har nytt kapital som tillförts från långivare har placerats i befintliga lån som omfördelats av bolaget, av vilka en stor andel troligen var förfallna.

Utredningen indikerar att dessa överträdelser sannolikt har förekommit sedan verksamheten inleddes på Trustbuddys plattform, uppger bolaget vidare och skriver att åtgärder är tagna av den nya ledningsgruppen och styrelsen. Bland annat ska en anmälan till den svenska polismyndigheten lämnas in.

”De tvivelaktiga metoder som nämns ovan, vilka är begränsade till bolagets kortsiktiga utlåning, har stoppats med omedelbar verkan”, heter det i pressmeddelandet.

Det holländska dotterbolaget Geldvoorelkaar, som fokuserar på utlåning till små- och medelstora företag, har bedrivits som ett fristående bolag och har inte varit föremål för oegentligheter.

Medlemmar ur den tidigare ledningsgruppen som fortfarande är anställda av bolaget har stängts av från sina arbeten medan utredningen fortgår. Nuvarande och tidigare anställda som varit långivare på Trustbuddys plattform har fått sina konton spärrade.

Aktien har varit handelsstoppad sedan 7 oktober.

En webcast för investerare är planerad till i dag klockan 10.00.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets