Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trustormannen Jisander inför skranket igen

2017-11-24 07:28
Thomas Jisander. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Thomas Jisander, tidigare dömd för sin medverkan i den så kallade Trustorhärvan, ska ställas inför skranket igen.

Ett första polisförhör hölls i torsdags och vid lunchtid i dag är det dags för häktningsförhandling.

Den misstänkte 51-åringen Thomas Jisander, som numera heter något annat, är anklagad för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Han försökte med två andra lura till sig nästan 120 miljoner kronor från det statliga norska bolaget Eksportkreditt Norge AS 2014-2015, enligt vice chefsåklagare Henric Fagher vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Jisander, skriven i Göteborg, greps tillsammans med en 39-årig man på Franska rivieran i förra veckan. Han flögs till Stockholm i onsdags och fördes därefter till häktet i Göteborg. Dit har även 39-åringen förts.

Båda två har via offentliga försvarare nekat till brott och har inför häktningsförhandlingarna på fredagseftermiddagen i Göteborgs tingsrätt för första gången förhörts av svensk polis om brottsmisstankarna.

Häktningsförhandlingen med den misstänkte 39-åringen kommer att inledas direkt efter det att tingsrätten fattat beslut i häktningsfrågan vad gäller Jisander, troligen tidig eftermiddag.

En tredje inblandad man, även han skriven i Göteborg, greps i Monaco en vecka efter tillslaget under vilket Jisander och 39-åringen greps.

Alla tre är sedan tidigare häktade i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt.

Jisander och 39-åringen, som greps nära gränsen till Monaco för drygt två veckor sedan, har kunnat överföras till svenskt häkte på grundval av en europeisk arresteringsorder.

När det gäller den misstänkte som greps i Monaco handlar det dock om ett regelrätt utlämningsärende, då Monaco inte är med i EU. Det innebär att ärendet måste hanteras via diplomatiska kanaler och inte direkt mellan berörda nationella myndigheter.

– Då tar det lite längre tid, säger åklagaren Henric Fagher.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom