Unikt rättsfall mot bredbandsoperatör

I ett unikt svenskt rättsfall begär en rad film- och musikbolag att bredbandsoperatören Bredbandsbolaget, som ägs av Telenor, ska blockera de populära sajterna The Pirate Bay och Swefilmer. Det blir första gången som ett blockeringskrav prövas rättsligt i Sverige.

Det rapporterar Dagens Media.

I torsdags lämnade Advokatfirman Delphi in stämningsansökan på 20 sidor till Stockholms tingsrätt. Bakom ansökan står skivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music samt Nordisk Film och Svensk Filmindustri. De kräver att Bredbandsbolaget (B2 Bredband AB) förbjuds ge sina kunder tillgång till The Pirate Bay och Swefilmer.

Man vill att Bredbandsbolaget, med hot om vite, ska förbjudas att “fortsätta medverka till intrång i rättighetsinnehavarnas rättigheter”, heter det.

Enligt stämningsansökan har Bredbandsbolaget, med närmare en halv miljon bredbandskunder, tidigare svarat film- och musikbolagen att man inte anser sig ha någon som helst legal skyldighet att blockera The Pirate Bay eller Swefilmer.

Henrik Bengtsson, advokat och partner på Delphi, bedömer i en kommentar till tidningen möjligheterna till framgång i målet som “goda”, utifrån nuvarande svensk lagstiftning. “I alla länder utom något enstaka har man haft framgång med blockeringskraven”, konstaterar han.

Bengtsson påpekar säger att det är tänkbart att man kommer driva blockeringsmål mot fler internetleverantörer i Sverige framöver om man vinner det aktuella målet.

Flera branschföreträdare som tidningen talat med pekar på rättighetsinnehavares möjligheter i länder som Norge och Danmark, där lagstiftningen möjliggör blockering av sajter som sprider upphovsrättsskyddat material. Vidare nämns ett uppmärksammat fall där ett tyskt och ett österrikiskt filmbolags blockeringskrav mot den österrikiska internetleverantören UPC Telekabel Wien togs hela vägen till EU-domstolen, där filmbolagen vann.

“Illegala” streamingsajter som Swefilmer och Dreamfilm sväljer en fjärdedel av allt svenskt tittande på nätet, skriver Dagens Media och hänvisar till siffror från Mediavision.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.