Volkswagen riskerar mångmiljardböter – aktien rasar

Volkswagen väntas rasa rejält på måndagen. Orsaken är att den tyska fordonsjätten kan tvingas att betala upp till 18 miljarder dollar i böter.

Bolaget kan få betala 18 miljarder dollar i böter efter att man programmerat dieselbilars styrsystem på ett sätt som gjort att myndigheter mätt upp ett bättre värde än vad som senare kom att bli fallet. Det rapporterar ett flertal internationella medier.

– I all sin enkelhet handlar det som styrsystem som stängt av utsläppskontrollen under normal körning och satt på systemen och släppt ut mindre farliga partiklar under tester, uppger en representant för det amerikanska Enviromental Protection Agency (EPA).

Volkswagen kan som en direkt följd stå inför böter om 37.500 dollar för varje fyrcylindrig dieselbil som sålts sedan 2008. Totalt kan det komma att täcka in 482.000 fordon och därmed innebära böter upp till 18 miljarder dollar.

Sedan 2009 har dieselbilar stått för cirka 15 procent av Volkswagens försäljning i USA.

Innan öppningen indikeras en initial nedgång om runt 10 procent för Volkswagens aktie.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.