Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Xcelera-miljardären Alexander Vik tvingas upp i rätten av Deutsche Bank

2017-03-15 13:33
Alexander Vik. Foto: IBL

Deutsche Bank är på jakt efter den svensk-norske affärsmannen Alexander Vik, som blev miljardär på it-bolaget Xcelera. Nu tvingas han inställa sig i domstol i London, annars väntar fängelse, skriver Law360.

I åratal har Deutsche Bank försökt få tag i Alexander Vik via domstolar i Storbritannien, USA och Norge. Nu har banken till sist fått grönt ljus av högsta domstolen i London om en inställelseorder. Det innebär att den svensk-norske affärsmannen måste inställa sig i rätten. Om han inte dyker upp riskerar Alexander Vik fängelse för domstolstrots, skriver Law360.

Deutsche Bank hävdar att Alexander Vik är skyldig banken 300 miljoner dollar, cirka 2,7 miljarder kronor, för ett antal valutaaffärer som gjorts via hans fond Sebastian Holdings under finanskrisen 2008. Enligt domstolsdokument ska alla tillgångar i Sebastian Holdings ha plockats ut efter att det stått klart att fonden förlorat hundratals miljoner dollar på valutaspekulationerna. Enligt Deutsche Bank ska cirka en miljard dollar ha flyttats från Sebastian Holdings till Alexander Vik och andra bolaget under hans kontroll. Fonden påstås därefter ha informerat Deutsche Bank om att det inte fanns några pengar att betala skulderna med, skriver Law360.

När Deutsche Bank stämde Sebastian Holdings i brittisk domstol, svarade Alexander Vik med en motstämning på 8 miljoner dollar. Vik menade att banken brutit mot en rad muntliga avtal. Domstolen avslog Alexander Viks stämningsansökan medan den från Deutsche Bank godkändes.

"Herr Vik har inga kommentarer att ge till Högsta domstolens senaste beslut", skriver Alexander Viks juridiska ombud till Affärsvärlden.

Alexander Vik, 61, växte upp i Stocksund norr om Stockholm. Han utbildade sig på Harvard Business School i USA och jobbade därefter som aktiemäklare på bland annat Kidder och Peabod, skriver Forbes.

I slutet av 1990-talet bytte Alexander Viks bolag Scandinavian Company namn till Xcelera. Mitt under it-yran 1999 köpte Xcelera en majoritetspost i svenska Mirror Image. Xcelera köpte även minoritetsandelar i Active, deo.com och e-game.

Xcelera, som var noterat på American Stock Exchange (numera NYSE Alternext US) blev snabbt en hajpad aktie och kursen steg med 74 000 procent. Det är den enskilt största värdeökningen på ett år i den amerikanska aktiemarknadens historia. Som mest var Xceleras börsvärde 110 miljarder kronor, vilket var högre än storbolag som Volvo och Electrolux.

Xcelera tjänade knappt några pengar och omsättningen var obefintlig. Men eftersom bolaget var noterat på Caymanöarna hade Xcelera ett och ett halvt år på sig att redovisa några resultatsiffror. När det väl gick upp för marknaden hur lite bolaget omsatte, klappade aktien ihop. Enligt Forbes lyckades Alexander Vik sälja Xcelera-aktier för 250 miljoner dollar, drygt 2,2 miljarder kronor, innan kursslakten inträffade.

I dokumentären Konsten att bli miljardär berättas historien om hur Xcelera haussades med pressmeddelanden och olika uttalanden i tv. Dokumentären är producerad av Daniel Hill i samarbete med Affärsvärlden och SVT.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom