“Erik Selin är fel person på fel stol vid fel tid”

KRÖNIKA ”Bäst för Collector”, är Erik Selins motivering för att gå in som ordförande i krisande nischbanken Collector. Det är tveksamt. Och det är nästan uteslutet att det är ”bäst för Balder” att ha en vd som agerar brandman i en misskött bank istället för att driva Balder.

Fastighetsbolaget Balder har tillgångar för 150 miljarder kronor. Aktien har varit sagolik. Allt detta är vd Erik Selins förtjänst. Erik Selin är förutom fastighetsfantom också en glädjespridare, mysmästare och allmän västkustsk trivseltjomme. Erik Selin kan mycket väl vara Sveriges trevligaste miljardär. Alla gillar honom och han verkar gilla alla. Det finns inga spår av djupa motgångar eller konflikter längs vägen.

Alla i Balders ledningsgrupp har jobbat i mer än tio år i bolaget. Likadant är det i styrelsen. Ingen har suttit mindre än tio år och snittet är 13 år. Förutom Erik Selin och storägaren Fredrik Svensson har vi i styrelsen ordförande Christina Rogestam (76 år), ytterligare en trotjänare i 70-årsåldern samt en advokat vars firma lyfter miljonarvoden från Balder varje år. Allt verkar väldigt vänligt och trivsamt, säkert med goda kakor till styrelsekaffet.

Affärsvärldens podcast: I taxin med Erik Selin

Man får dock inte känslan av att det här är en styrelse som ställer tuffa krav på sin vd.

I så fall hade de knappast accepterat att vd tagit på sig ett riskabelt och tidskrävande nytt uppdrag som styrelseordförande i den misskötta nischbanken Collector.

Balders innehav i Collector har ett dagsvärde på 1,5 miljarder kronor. Collector utgör alltså 1 procent av Balders tillgångar. Att begrava Erik Selin under Collectors regelblanketter och riskhanteringspärmar är inte något som gynnar förvaltningen av övriga 99 procent av Balders tillgångar.

De som bestämt i Collector har varit i första hand Lena Apler som grundare och ordförande och i andra hand Erik Selin som största ägare och vice ordförande. De sista åren har de inte gjort ett bra jobb. Rekryteringen av Liza Nyberg som vd var inte bra och även rekryteringen av nuvarande vd Martin Nossman visar på dåligt omdöme.

Först och främst var rekryteringen slarvigt skött. Collectors styrelse lyckades inte uppdaga att Martin Nossman blev avstängd från sitt förra jobb på grund av katastrofalt dåligt uppförande. Styrelsen får dubbel plump eftersom man efter DI:s avslöjande av Nossmans framfart på Handelsbanken valde att fortsätta med en vd som mörkade viktiga fakta för sin styrelse.

Det blir också en dubbelplump till Martin Nossman. Förutom att mörka sitt förflutna har han tagit 1,5 år på sig att landa i att Collector behöver ta en smäll för extra kreditförluster. Det finns ingen bra tolkning av det. Antingen har Collector tagits på sängen, blundat eller sopat problem under mattan. Trovärdigheten för Martin Nossman bör vara låg.

Förra veckans engångskostnad på 800 miljoner kronor övertygar inte heller. Börsplus bedömning är att Collector även efter sitt nya “konservativa förhållningssätt” reserverar klart mindre än exempelvis Resurs Bank. Lägg därtill att Collector har vuxit snabbare än marknaden. Det är inom banking liktydigt med högre risk. Med en helt odifferentierad låneprodukt blir felberäknad risk det snabbaste sättet att öka utlåningen.

En styrelseordförande i en turn-around måste kunna jobba dedikerat, hårt och osentimentalt. Inget av detta stämmer rimligen på Erik Selin. Collectors styrelse är en klen mix av överliggare och gröngölingar där ingen är perfekt för att vända en krisbank.

 • Lena Apler är naturligtvis en driven entreprenör, men det är tydligt att hon nu har kört i diket.
 • Erik Selin har 100 järn i elden och inte rätt profil för att driva en turn-around i en bank.
 • Christoffer Lundström från Provobis är en typisk andra generationens arvtagare. Kanske duktig, men det är svårt att veta baserat på hans CV.
 • Charlotte Hybinette är som jurist kanske en tänkbar ordförande. Men hon är ny på jobbet (tillträdde i Collector 2019) och har fullt upp med att ta hand om juridik och bolagsstyrning åt familjerna Hielte och Hobohm (Ernströmgruppen).
 • Anna Kinberg Batra tillträdde också 2019. Att hon, som ny i styrelsen och utan någon bankbakgrund, ändå är den kanske bästa ordförandekandidaten i befintlig styrelse säger en hel del.

Men faktum är att AKB kan vara bra. Hon anses allmänt som noggrann, kunnig och med stor arbetskapacitet. Och har man varit gruppledare i riksdagen så är man bevisat orädd och van att hantera konflikter. Där Swedbank har sin HSB (smeknamn på Göran Persson) kanske Collector borde skaffa sig en AKB?

För Erik Selin är inte bra lösning. Den här krönikan kanske framstår som en sågning. Men egentligen är det så kallad konstruktiv kritik. Alla inblandade är värda något bättre än vad man nu planerar.

 • Collectors aktieägare förtjänar en ordförande som är rutinerad problemhanterare med hårda nypor och gott om tid att lägga på banken det närmaste året.
 • Collectors vd Martin Nossman har en (självförvållat) utsatt position med låg trovärdighet. Nossman behöver antingen bytas ut eller få en ärlig chans att göra förtroendemässig revansch. En trovärdig revansch blir det bara om man passerat en kritisk granskning från en starkt närvarande ordförande.
 • Erik Selin är värd en trevligare vardag än att intimbrottas med Finansinspektionen och Collectors compliance- och riskavdelning.
 • Balders aktieägare är värda en vd som kan jobba på heltid med de 99 procent av bolagets tillgångar som inte är Collector.

Det modiga beslutet nu vore att erkänna att det var feltänkt att göra Erik Selin till styrelseordförande i Collector. Om Erik Selin vill göra det bästa för Collector så borde han och valberedningen nu snabbt skaka fram en bättre ordförande till bolaget.

Erik Selins hobby

Förutom sina aktier i Balder har Erik Selin svenska börsaktier för 6 miljarder kronor.

Det är ingen liten portfölj. Och givet att den är spridd på 45 olika innehav och åtta olika portföljer så kan vi utgå från att Erik Selin lägger en hel del tid på börsen. “Min hobby”, brukar han kalla det.

Det är en hobby som även sträcker sig utomlands. I DI i fjol berättade Erik Selin att han då mest handlade amerikanska aktier. Moodys, Standard & Poors, Johnson & Johnson, Union Pacific och 3M nämndes och beskrevs som “no-brainers”.

Detta är relevant eftersom en så omfattande hobby som börsaktier för 6 miljarder kronor kräver rätt mycket tid i konkurrens med jobbet som vd för Balder eller ordförande för Collector.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
  Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här