När mega och giga inte räcker

Alla är bekanta med science fiction som litterär genre. Men kanske är verklighetens science facts än mer fascinerande? På område efter område går den tekniska utvecklingen exponentiellt uppåt/framåt. Därför är det även detta år en god idé att leta digitala vinnare på börsen.
När mega och giga inte räcker - a9f1f2f4-1ba2-4b41-bb6d-642fec760102fitcroph450q80upscaletruew800s8b4c2ac7e4efd84a6beb01425f0b3075b6f0b7ef

Den så kallade Moores lag är ett känt exempel som säger att antalet transistorer på ett chip dubblas varje 24 månader.

Ett tag trodde man att fysiska begränsningar skulle sätta stopp för Moores lag men nu verkar det bara fortsätta. I dag tillverkas det 1000 gånger fler transistorer per år än antalet korn av vete och ris tillsammans.

Dessa transistorer må vara oerhört små men de konsumerar mer el än hela delstaten Kalifornien.

Det låter mycket men effektiviteten har vuxit ännu snabbare. Det beräknas att dagens transistorer är 1 000 000 000 gånger mer effektiva än för 60 år sedan.

På tal om nollor så har väktarna av det metriska systemet en utmaning i att hitta på nya prefix för att benämna extremt stora respektive små tal. En quecca är ett nytt prefix när du behöver beskriva ett tal med 30 nollor efter sig.

Prefix Symbol Exponent (”10 upphöjt till…”)
quecca Q 10^30
ronna R 10^27
yotta Y 10^24
zetta Z 10^21
exa E 10^18
peta P 10^15
tera T 10^12
giga G 10^9
mega M 10^6
kilo k 10^3
milli m 10^–3
micro μ 10^–6
nano n 10–9
pico p 10^–12
femto f 10^–15
atto a 10^–18
zepto z 10^–21
yocto y 10^–24
ronto r 10^–27
quecto q 10^–30

Dit är det en bit kvar för Börsplus Temadag Digitala Vinnare som snart dock hålls för tredje gången gillt den 13 maj i Stockholm. (Anmäl dig via länk bredvid.)

Om aktierna blir vinnare går inte att säga men klart är att dessa sju bolag ger intressanta inblickar i en rad olika branscher där digitalisering är den drivande tillväxtfaktorn.

FRISQ: Sjukt stor marknad att digitalisera patient och vård

Tungrodda landsting, regelverk, integritetsfrågor och stressade vårdgivare gör det svårt att digitalisera patientens kommunikation med vården. Men för den som lyckas finns miljarder att tjäna. FRISQ är en ambitiös satsning.

Zalaris: Flyttar rutinuppgifter till molnet och låglöneländer

Ett norskt tjänsteföretag i gränslandet mellan offshoring och automatisering via mjukvara. Zalaris kunder är storföretag som vill flytta sin löne- och personaladministration till en kombination av ”molnet” och låglöneländer i Östeuropa och Indien. Kundnyttan kan bli mycket stor och när en kund väl outsourcat personal-/HR-administration så byter man sällan igen. Zalaris är dock långt ifrån ensamma om att ha insett detta vilket gör att konkurrensen är hård.

IAR Systems: IoT-guldrushens verktygsmakare

Internet of Things är sakernas internet, vilket är en megamarknad som omfattar miljarder uppkopplade prylar. Uppsalabolaget IAR Systems gör världsledande mjukvara åt utvecklare av inbyggda system och IoT-prylar.

DevPort: Teknikkonsult inom fordon

Det har väl inte undgått någon att bilbranschen står inför minst två megaförändringar mot eldrivna respektive självkörande fordon. Ovanpå det händer mycket kring affärsmodellen (ska vi äga, leasa eller ”poola” fordon i framtiden?) och produktionskedjan. Devports klart största kund är Volvo Cars, ett bolag med stora planer på många områden.

TargetEveryOne: Gör så att reklamen skuggar dig

Det norska bolaget har haft klara problem men grundidén ligger i tiden – att hjälpa mindre företag att annonsera ”en-till-en” mobilt och via sociala medier.

CAG Group: Renässans i IT-branschen

A:et i CAG Group kommer från Arete, ett gediget IT-konsultbolag som blev utköpt men nu alltså gör ny entré i delvis ny skepnad. Efterfrågan på IT-konsulteri är urstark och på börsen är intresset för IT-konsulter nu ovanligt stort.

TagMaster, Trafikövervakare med förvärvsaptit

Elektronisk trafikövervakning är en framtidsbransch. Tagmaster är ett litet bolag med en fot på många delmarknader. Nu siktar dock Tagmaster på ett stort förvärv. Det är ganska typiskt att digitalisering leder till konsolidering när en marknad börjar finna sina former.

Infracom: När telefoni och IT-tjänster växer ihop

Göteborgsbolaget är en intressant blandning av virtuell teleoperatör, datahallsägare, telefoniväxelleverantör och webbhotell med mera. Att små aktörer som Infracom växer och frodas borgar för att det pågår innovation som Telia och andra jättar har svårt att matcha.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.